hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Centrumkórház lesz az Egyesített Szent István és Szent László Kórház

A fővárosi egészségügyi ellátórendszer fejlesztésén belül centrumkórházi szerepet szánnak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézetnek, jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az intézményben tartott sajtótájékoztatón kedden.

Ónodi-Szűcs hozzátette, Budapest "valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el" az Egészséges Budapest Programmal. Emlékeztetett: az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott a központi régión kívül egészségügyi fejlesztésekre, azonban a következő években a kormányzat a fővárosra koncentrál.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, az Egészséges Budapest Program keretében az intézmény 190 ezer négyzetméteres területen, 188 milliárd forintból újul meg. A beruházásoknak 2025-ig kell befejeződniük, 2019-ig a felkészülés, a logisztikai tervezés időszaka zajlik, utána kezdődhet az építkezés. Utalt arra, hogy a jelenlegi régi, elavult, pavilonos rendszerű kórházból kialakítandó 21. századi intézmény lesz az új dél-pesti centrumkórház a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel és az Országos Baleseti Intézettel közösen. Nemcsak építészetileg újul meg a kórház, hanem szakmai, orvostechnológiai megújulásra is lesz lehetősége. Mint mondta, az Egészséges Budapest Program keretében 3 centrumkórház, 25 társkórház és 7 szakrendelő újul meg, 700 milliárd forintból.

Vályi-Nagy István, az ESZSZK főigazgatója elmondta, az intézmény "telekszomszédja" a kardiológiai intézet, így annak épülete és a kórház főépülete között épül meg a 190 ezer négyzetméteres tömbkórház. A tervek szerint az új intézmény "okoskórház" lesz, tehát nagy része informatikavezérelt, valamint hatékony energiafelhasználásúra is tervezik.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszél a fővárosi egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a Szent László Kórházban 2017. október 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink