hirdetés
2020. február. 26., szerda - Géza.
hirdetés

Térségi szakrendelők alakulnak

A Magyar Idők információi szerint – a kórházakhoz hasonlóan – a szakrendelőknél is egyfajta hierarchikus rendszert alakítanak ki.

hirdetés

Cserháti Péter, az Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosa a Magyar Időknek elmondta: a kórház- és rendelőfejlesztések már idén elindulnak, és hamarosan megkezdődik annak a 40 milliárd forintnak a felhasználása, amit a kormány erre az évre hagyott jóvá a fejlesztésekre.

Elindul a térség szakrendelőinek megújítása is. Első körben hét intézmény korszerűsítésére összesen 21 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Ebből három állami fenntartású (a X. kerületi, a szigetszentmiklósi és a veresegyházi), három önkormányzati (a II., a XI. és a XIV. kerületi), míg a XII. kerületi szakrendelő ma tulajdonképpen nem létezik, a járóbetegek ugyanis jelenleg a Szent János Kórház egyes osztályaira járnak be. A kormány döntése nyomán azonban végre a kerületnek is lesz önálló szakrendelője, ezt a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti épületében alakítják ki, és mivel ez szinte teljesen új beruházás, erre jut a legtöbb forrás, több mint 9,3 milliárd forint.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy – főként a helyi lakosság korösszetétele és megbetegedési mutatói miatt – a járóbeteg-ellátók leterheltsége nagyon eltérő a térségben. Ezért a kórházakhoz hasonlóan a szakrendelők között is egyfajta hierarchikus, térségi funkcionális együttműködést szeretnének kialakítani.

A cél, hogy ahol demográfiai és megbetegedési szempontból rosszabb a helyzet, vagy nagyobb terület tartozik az adott intézményhez – például a VII., VIII. és a IX. kerületben vagy a délkelet-pesti agglomerációban –, ott szakmai fejlesztések is megvalósuljanak, vagyis legyen például elérhető minden fontos diagnosztika, valamint egynapos sebészet.

A szakrendelők megújításának részeként több kerületben, illetve kistérségben a felújított központi épület telephelyére költöztetnék a ma elkülönülten működő gondozókat, ezzel is javítva a hozzáférést az ellátáshoz, és kialakítanák azokat az informatikai betegelőjegyző rendszereket is, amelyeken keresztül például közvetlenül a háziorvosok időpontot tudnak kérni pácienseik­nek, ezzel is csökkentve a várakozási időt – mondta Cserháti Péter.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink