hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Brutálisan drágulhatnak a heparint tartalmazó készítmények (Frissítve: Cáfol a NEAK...)

Akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények – tudta meg a Napi.hu. A NEAK ugyanis új hatósági eljárást akar bevezeti ezen szereknél. A NEAK az Origon cáfol. A Napi.hu újabb cikke szerint szerint lecserélték a táblázatot.

A vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban.

Az október 1-től életbe lépő árváltozás a leggyakrabban használt termékeket érintheti. A betegek terhei drasztikusan 200-450 százalékkal nőhetnek.

Az augusztus 1-én elindított hatósági eljárás keretében a NEAK úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként – a gyakorlatban az egyes készítmények heparintartalmához nem igazodva –, azaz a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A Napi.hu-nak nyilatkozó piaci források szerint ez látszólag igazságos rendszernek tűnik, de a valóságban igazságtalan, mivel arról, hogy ki milyen heparintartalmú készítményt használ, nem a beteg dönt, hanem az orvosa, a testi adottságok, elsősorban testsúly és a terápiás szükséglet szerint.

Szakemberek szerint a változást a versenyt sem ösztönzi: egy olyan piacon, amiről épp kivonulnak a gyártók, nem várható árverseny. Sokkal valószínűbb fejlemény a betegellátás veszélybe kerülése, vagyis az, hogy anyagi okok miatt sokan kiszorulnak az ellátásból.

A tervezett rendszer különösen hátrányosan érinti a rendszeres kezelésre szoruló betegeket, akiknek a gyógyszerköltsége a korábbi szint akár 4,5 szeresére nőhet.

A NEAK honlapján megjelent tájékoztató itt olvasható.

Bidló Judit: Csupán 5-10 százalékos áremelés lehet

Ezeknek a szereknek mér eddig is kiemelt jelentősége volt a stroke és tüdőembólia megelőzésében, azonban ezek használata felerősödött a Covid alatt – mondta el a hírrel kapcsolatban Bidló Judit a NEAK főigazgató-helyettese az Origonak.

A most lefolytatott eljárást tisztázva kifejtette: a NEAK jogszabályban előírt feladata, hogy félévente felülvizsgálja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával készül, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvosszakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás. Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél.

Mivel a csoport kiemelt jelentőségű, ezért az erre vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a NEAK külön is közzéteszi weboldalán, hívta fel rá a figyelmet az igazgató-helyettes. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj. Egyebekben a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan a térítési díja.

Napi.hu: pénteken délután módosított a NEAK

A Napi.hu szerdán újabb cikket közölt a témában, amelyben azt írják, hogy cikkük múlt héten csütörtökön és pénteken délelőtt készült, ekkor a NEAK még nem módosította a kis molekulasúlyú heparinkészítmények csoportosításáról és árazási elveiről szóló táblázatot, de pénteken késő délután már hozzányúltak az adatokhoz, de erről nem tájékoztatták a gyógyszerszektor szereplőit.

Vagyis tizenegy napon keresztül az a táblázat volt elérhető a NEAK honlapján, ami azt vetítette előre, hogy októbertől jelentősen nőnek a heparinkészítményt használó betegek terhei és jóval többet kell majd a gyógyszertárban fizetni, mint korábban.

A gyógyszergyártók többször is jelezték a NEAK-nak, hogy nem értenek egyet azzal a fixesítési eljárással, amit javasolnak a heparint tartalmazó készítmények esetén, mivel a terápiában részesülő betegek széles köre jelentős áremelkedéssel szembesült volna.Szakértők szerint a NEAK új javaslata valóban jelentős változást hozott a korábbi állásponthoz képest, amely kedvező lesz a vérrögképződést megakadályozó készítményt használó betegek számára.

(forrás: Napi.hu, Origo)
hirdetés

Könyveink