hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Börtönkórház, tornatermek, uszodák, rokkantellátás

Számos, az egészségügyet is érintő kérdésben érdeklődtek az országgyűlési képviselők a parlament hétfői munkanapján.

Kapcsolódó cikkek

Az MSZP a diósgyőri egészségügyi ellátás jövőjéről

Varga László (MSZP) a diósgyőri egészségügyi ellátás jövőjéről kérdezett. Mint felidézte, az egészségügyi államtitkár korábban bejelentette: szuperkórházat hoznak létre. Ez április 1-jével meg is történt, de szerinte csak egyszerű kórházösszevonás valósult meg, s egyre szűkülő ellátást kapnak az emberek, különösen Diósgyőr környékén.

Rétvári Bence államtitkár közölte: modern környezetet alakítottak ki a betegek számára, ami méltán vívta ki sokak elismerését. A beruházásra több tíz milliárdot fordítottak, jelezte, hozzátéve: heti 776 óra rendelési időben történik a betegek gyógyítása, a szakrendelések száma sem változott.

Az LMP a rokkantnyugdíjasokat érintő szabályozás megváltoztatását sürgeti

Schmuck Erzsébet arról beszélt, számos megkeresést kapott, hogy a rokkantnyugdíj alatt ledolgozott munkát nem ismerik el, holott az érintettek a járulékukat rendesen fizették. Az LMP-s politikus azt kérdezte: mikor változtatnak a szabályokon és hogyan kárpótolják ezeket az embereket?

Rétvári Bence szerint a 2007-11 közötti időszak szabályozása vezetett a mostani helyzethez. Ezt megváltoztatta a jelenlegi kormány, s például a rehabilitációs kártyák révén kétszeresére nőtt azok száma, akik munkát tudnak vállalni.

MSZP: mikor lesz kórházi ellátás Újpesten?

Horváth Imre (MSZP) arra várt választ, lesz-e Újpesten újra aktív kórházi ellátás? Emlékeztetett: a kórházbezáráskor száz új ágyat ígértek a Honvéd kórházban, ám ennek szerinte nyoma sincs.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azokat a kórházakat sorolta, amelyeket a szocialisták zárattak be, de rámutatott arra is: mintegy húsz kórház biztosítja a körzet ellátását. Hozzátette: idén 22 milliárd forint áll rendelkezésre tizenhét budapesti és hat Pest megyei kórház fejlesztésére, további 18 milliárd pedig tervezésre.

Jobbik: miért nem gyorsítják fel az anyakönyvi ügyintézést?

Farkas Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy a külföldön tartózkodó szülők sokszor hónapokig nem tudják hazahozni ott született gyermeküket, mert fél évig is eltarthat, amíg beszerzik az útlevélhez szükséges anyakönyvi kivonatot. Ha pedig anyakönyvi kivonat nélkül hozzák haza ezeket a gyermekeket, a magyar állam nem fizeti az orvosi ellátásukat, amíg nem tudják igazolni, hogy a gyerek magyar állampolgár. Miért nem hajlandóak felgyorsítani az ügyintézést?

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azt felelte, hogy a három évesnél fiatalabb, külföldön született gyermekek esetében nem kell anyakönyvi kivonat ahhoz, hogy útlevelet állítsanak ki a számukra. Hangsúlyozta, hogy 2016-tól az anyakönyvezés határideje két hónapról 45 napra csökkent, idén októbertől pedig a konzuli szolgálatok is képesek lesznek elintézni az ilyen ügyeket.

MSZP: miért nem épültek fel a beígért tornatermek?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, hogy 2012-ben vezették be a mindennapos testnevelést, de az ahhoz szükséges feltételek azóta sem teljesültek. A kormány által 2014-ben beígért 26 tornateremből eddig csak 13-at, a 25 tanuszodából pedig csak egyet adtak át, mondta. Mi kell még ahhoz, hogy ezek a tornatermek megépüljenek? - kérdezte a képviselő, aki arra is kíváncsi volt, hogy a Kabán elkészült tornatermet miért nem vehették igénybe idén szeptemberben a gyerekek.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt felelte, Kabán már ősszel tornázni fognak a gyermekek. 2010 előtt folyamatosak voltak az iskolabezárások, a kormány most tornatermeket és uszodákat épít.

Jobbik: ne épüljön börtönkórház Berettyóújfaluban!

Kulcsár Gergely (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy október 8-án helyi népszavazást tartanak Berettyóújfaluban arról, hogy épüljön-e börtönkórház a városban. A Jobbik álláspontja egyértelmű, a bihari emberek nem kérnek a bűnözőkből, biztonságos településen akarnak élni.

Kontrát Károly azt felelte, hogy amíg Lukács László György kiállt a kunmadarasi börtön felépítése mellett, addig frakciótársa tiltakozik a berettyóújfalui börtönkórház ellen. A kórház nem veszélyezteti a közbiztonságot, de arról október 8-ig biztosan nem születik döntés, mert a kormány tiszteletben fogja tartani a helyiek véleményét, közölte.

MSZP: mikor épül uszoda Siófokon?

Harangozó Gábor (MSZP) arról beszélt, hogy Siófokon évekkel ezelőtt lebontották a régi uszodát, de azóta sem épült a helyére új, ezért a városban nincs olyan létesítmény, amelyben a gyermekek meg tudnának tanulni úszni. A lakosság ígéretet kapott arra, hogy felhúznak egy új létesítményt, de hiába pályáztak, mégis kimaradtak az uszodaépítési program mindkét üteméből, tette hozzá, azt kérdezve, mikor készül el az új uszoda a Balaton legnagyobb városában.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a kormány valóban célul tűzte ki, hogy minden járásban építsenek egy uszodát. A program első ütemében 25, a másodikban 26 uszodát építenek. Siófokon van egy élményfürdő, amelynek a kisebb medencéje alkalmas az úszás megtanítására, azok a járások viszont előnyt élveznek, ahol semmilyen lehetőség nincs az úszásoktatásra, közölte. Megjegyezte, később meghirdetik majd a program harmadik ütemét is.

Jobbik: miért nem jut több pénz az egészségügyre?
        
Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, hogy a korán kezdődött hideg idő miatt a Szent János kórházban megpróbálták elindítani a kazánt, de tudomása szerint nem sikerült. Halálra ítélték ezt a kórházat, vélekedett, bírálva a kormány egészségpolitikáját. Mint mondta, Magyarország a környező országokhoz képest is alultervezi a forrásokat és alulkölt. Ennek okait firtatta.

Simicskó István honvédelmi miniszter válaszában azt hangoztatta: a kormány kiemelt területként tekint az egészségügyre, ezért is indított számos egészségügyi és szűrőprogramot. Példaként említette, hogy Újbudán komoly fejlesztések indulnak, gyermekegészségügyi centrum jön létre, míg a szocialisták bezárták a Svábhegyi gyermekkórházat, a Budai gyermekkórház ágyainak számát pedig felére csökkentették. A kormány csak idén 40 milliárd forintot fordít 17 budapesti intézmény fejlesztésére, összességében pedig évente 500 milliárd forinttal többet fordít az ágazatra, mint a szocialisták.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink