hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Bezár a fogyatékos gyerekek iskolája

Értelmi fogyatékos gyerekek iskoláját szünteti meg Budapest V. kerülete. Az erről szóló szándéknyilatkozatot csütörtökön fogadta el a képviselőtestület.

Az önkormányzat azt mondja: nincs pénze arra, hogy az intézményt fenntartsa, évek óta csökken a diákok száma. Az odajáró 42 gyerek közül mindössze négyen laknak a Belvárosban. A szülők tanácstalanok, hiszen a változásokat a fogyatékos gyerekek még nehezebben viselik el, mint ép társaik.

"Nagyon sajnáljuk, hogy meg akarják szüntetni, ugyanis, különösen ezeknek a gyerekeknek nagyon nehéz az iskolaváltás."- mondta az egyik tanuló édesapja. Mint mondta, nehéz jól felszerelt, magasan képzett szakemberekkel dolgozó iskolát találni, amely az otthonuktól sincs túl messze.

Az igazgató nem tudja, hogy mi lesz az épület sorsa, és azt sem, hova kerülnek majd a diákjai. "Szeptembertől itt már nem tanulhatnak, a fenntartó a másik önkormányzati fenntartású intézménybe próbálja ezeket a gyerekeket elhelyezni" – mondta Simonné Piróth Éva.

Az V. kerület azt mondja: nincs pénzük az iskola fenntartására, ahova alig jár kerületi gyerek. Azt ígérik, hogy minden diákról igyekeznek gondoskodni. "Míg 10 évvel ezelőtt 120 tanuló járt ebbe az iskolába, ma már összesen 42, és ebből mindössze négy az V. kerületi gyermek. Igazából a kerületi adófizetők pénzéből ezt már nem tudjuk tovább vállalni és finanszírozni" – mondta Varga Sándorné, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának alpolgármestere.

Az iskolát két éve is meg akarta szüntetni az önkormányzat. Akkor a szülők ezt meg tudták akadályozni. Most úgy néz ki, hogy 65 év után végleg bezár az intézmény.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink