hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ötévente online felmérést készítenek

Betegbiztonság nyilvánosan?

A magyar orvostársadalom még messze van attól, hogy a gyógyítás közben elkövetett hibáit akár a szakmán belül őszintén feltárja és nyíltan megvitassa, annak érdekében, hogy abból mindenki tanulhasson, miközben más országokban ez napi gyakorlat.

Az ilyen elemzések tanulságainak nyilvánossága támogathatná, hogy biztonságosabbá váljon a gyógyítás, azonban ehhez mind az orvosok, mind a betegek részéről változnia kellene a betegellátás kultúrájának – vélekedik dr. Baranyai Zsolt, a II. Betegbiztonsági Konferencia egyik szervezője, a Magyar Betegbiztonsági Társaság (MABEBIT) elnöke, aki sebészként dolgozik a Semmelweis Egyetem (SE) I. Sebészeti Klinikáján. A betegellátás bonyolult folyamat, ha ebben hiba keletkezik, az az emberi tényező mellett a rendszer hibáira is utal. Mivel az emberi hibázás lehetőségét sohasem lehet teljesen kiküszöbölni,  csak úgy lehet biztonságosabbá tenni a munkát, ha tanulunk a nemkívánatos eseményekből, és a rendszer átszervezésével avatkozunk be a hibás folyamatba.

A hibázó dolgozót hazánkban leginkább büntetéssel akarják jobb munkára kényszeríteni, mondván, hogy lusta, vagy nemtörődöm, holott nincs olyan szakember, aki rossz szándékkal okozna kárt a betegének. Ezzel az elavult nézőponttal ellentétben a hibákat tudatosan gyűjteni kellene, és nem fenyíteni, hanem jutalmazni azt, aki ezeket jelenti. Az adatokat feldolgozás után széles körben hozzáférhetővé kell tenni, hogy elemezni lehessen azokat.

Dániában törvényi kötelezettség az ellátás közbeni hibák jelentése, miközben a bejelentő jogi védelmet élvez; Angliában minden, az ellátási hibákhoz kapcsolódó adat a legszélesebb körben nyilvános – hoz külföldi példákat Baranyai Zsolt. Ezzel szemben a magyar orvosok jellemzően még egymás között sem beszélik meg a hibákat, pláne nem teszik ki azokat intézményi szinten egy honlapra. De van szándék a változtatásra, néhány helyen már kialakultak olyan munkacsoportok, amelyekben megbeszélik az eseményeket, és igyekeznek megelőzni a nemkívánatos eseményeket.

Az ellátási folyamatok standardizálása jelentős mértékben javítja a betegbiztonságot, az olyan konkrétan megfogalmazott elvárás rendszerek kórházi bevezetését, mint például a BELLA, pozitív ösztönzőkkel lehetne támogatni – vélekedik a MABEBIT elnöke. Ennek egyik módja lehetne, ha csökkentenék a kötelező felelősségbiztosítás díjtételét azokban az intézményekben, amelyek sikeresen alávetették magukat az akkreditációs eljárásnak.

Miközben Európa nyugati felében a beteg nem tud a kórházba belépni anélkül, hogy ne kapna betegbiztonsági oktatást, nálunk még az orvosoknak, szakdolgozóknak is magyarázni kell, mi is az. Nemkívánatos események az egészségügy minden területén előfordulhatnak, az infekciókontrolltól a sebészetig, de nemcsak az orvosoknak és szakdolgozóknak, hanem a sajtónak, a kórházakkal szerződésben álló biztosítótársaságoknak, a társadalomnak is szerepe van abban, hogy milyen a betegbiztonság, éppen ezért a március 31. és április 2. között megrendezendő betegbiztonsági konferencia szervezői a lehető legszélesebb körből hívnak előadókat.

A három napos tanácskozást a MABEBIT és a Semmelweis Egyetem I. Sebészeti Klinikája ezúttal is közösen szervezi a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) közreműködésével, a betegbiztonság aktuális kérdéseit körbejárva, az érintettek széles körét bevonva – mondja Baranyai Zsolt. Tavalyi rendezvényük sikere is az újrázásra sarkallta őket, ugyanis már az első konferencián is minden várakozásukat felülmúlta a résztvevők száma. A kollégákat nagyon érdeklik a betegbiztonsági kérdések, hiszen a hibákat ők is megszenvedik – folytatja a sebész főorvos. Ezért ma már nincs olyan orvoskongresszus vagy konferencia, ahol ne kerülne fókuszba ez a kérdéskör. A nagy érdeklődés  arra is utal, hogy a hazai egészségügy és az abban dolgozók számára egyaránt komoly kihívást jelent a betegek biztonságos ellátása, mert a hibák és tévedések nemcsak a súlyosbodó létszámhiány miatti túlterheltségből erednek, hanem szinte minden esetben a rendszer hibáiban is gyökereznek. Mindezen egy okosan tervezett és szisztematikusan végrehajtott betegbiztonsági stratégia kidolgozásával lehetne változtatni. A MABEBIT egy betegbiztonsági felméréssel is rávilágít a hazai helyzetre, amelyből kiderül, hogy 2016-ban mit tartanak fontosnak az orvos kollégák, és hogyan változtatnának a betegbiztonsági problémákon. A szervezet a tervek szerint ötévente megismétli majd  az online kérdőíves felmérést; az idei, origónak tekinthető kutatás eredményeit a március végi konferencián ismertetik.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink