hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Azbesztszennyezés: vizsgálja az ÁNTSZ

Vizsgálat indítására tett előkészületeket az ÁNTSZ a Heves megyei azbesztszennyezés ügyében – tudta meg a Népszava.

Komplex vizsgálat indítására tett előkészületeket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Heves megyei azbesztszennyezés ügyében – tudta meg a Népszava a birtokukba került hivatalos levélből. A vizsgálat tisztázná az összefüggést a Lőrinci és Zagyvaszántó területén található egykori eternitgyár működése és a helyiek nagyszámú daganatos megbetegedése között.

Az egykori üzem környékén élő mezoteliómás, vagyis a tüdőbe került azbesztrostok miatt kialakult mellhártyadaganatban szenvedő betegek közül többen pert indítottak a magyar állam ellen; a betegség lappangási ideje 20-30 év, így amikor az azbeszt a tüdejükbe kerülhetett, a gyár még állami tulajdonban volt. A per 2014 nyarán indult, nyolc beteg felperessel. Állapotukra tekintettel gyorsított eljárást rendeltek el, ennek ellenére hosszú hónapokig csak időhúzás folyt: a bíróság képtelen volt eldönteni, ki jogosult képviselni a magyar államot az ügyben, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Végül utóbbi mellett döntöttek, megkezdődtek a tanúmeghallgatások - időközben a nyolc felperesből hatan meghaltak.

A Fővárosi Törvényszéken zajló egyik tárgyaláson januárban meghallgatott orvosszakértő arról beszélt, egy szakértői vizsgálat nagy költségekkel jár, és mivel több szakterület bevonását igényli, hónapokig is eltarthat. A lap azóta több alkalommal is érdeklődött az ÁNTSZ-nél arról, mi az oka a késlekedésnek, és tervezik-e egy átfogó vizsgálat lefolytatását, érdemi választ azonban nem kaptak.

A lap birtokába került levélben, amelyet az ÁNTSZ még júliusban, a bíróság megkeresésére küldött azt írják, hogy az esetleges azbesztszennyezés fennállásának tisztázására vonatkozó helyzetértékelés folyamatban van. A halálesetek halmozódása hátterében álló lehetséges tényezők feltárását szolgáló intézkedési terv javaslata alapján jelenleg folyik az esetleges környezeti azbesztszennyezés fennállásának, nagyságának, lehetséges expozíciós vizsgálata. A kivitelezés komplexitására tekintettel a vizsgálat indításának időpontjára vonatkozóan információt jelenleg nem áll módjukban kiadni.

A Népszava megtudta azt is, hogy az elmúlt napokban egy, az ÁNTSZ-től kiküldött orvos felkereste a lőrinci, zagyvaszántói és petőfibányai háziorvosokat, feltehetőleg az azbeszthelyzettel kapcsolatban. Az ügyben ismét keresték az ÁNTSZ-t, egyelőre újabb kérdéseikre sem kaptak válaszokat.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink