hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az új jogviszony jobb, mint az egy évvel ezelőtti helyzet

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke az ATV-ben arra emlékeztetett, hogy eleinte 75 ezer fő nem akarta aláírni az új szerződését.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke úgy vélte, hogy az országos kórházi főigazgatóság figyelembe vette akár az ők, akár a Magyar Orvosi Kamara jelzéseit. Az ATV Startban tett nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy korábban felmérések alapján tavaly év végén nem 5000, hanem 75.000 fő utasította el az új jogviszonyról szóló szerződést.

Az ügyeleti díjak kapcsán tett egy gesztust a kompenzálására az Országos Kórházi Főigazgatóság, kijelentve, hogy lehet 30 százalékkal többet adni, bár feltételes módban. Ha kijelentő módban tették volna, akkor még többen aláírják. Több kórházban megígérték szóban az ügyeleti díjak kifizetését, ezért megelőlegezték a bizalmat. Dénes közölte, hogy az erre szükséges forrás is rendelkezésre áll az Országos Kórházi Főigazgatóságnál.

A másodállások megszüntetése kapcsán elmondta, hogy ezek felülvizsgálata most kezdődik, de szerinte nagyon helyes, hogy ezt felülvizsgáljak, mert számos anomália volt tapasztalható.

Dénes szerint az elmúlt 30 évben senki nem foglalkozott igazából az egészségüggyel, jött a járvány, a kormány átvilágította a rendszert, rájött, hogy az ő elmúlt 10 éve alatt is hatalmas anomáliák voltak. Az irány – és lehet ezért sokan megköveznek – jó" – jelentette ki Dénes Tamás. Ha megkérdeznék tőle, egy most vagy egy évvel ezelőtt szeretne dolgozni az egészségügyben, sokkal inkább a mostani viszonyokat választaná.

Papíron minden orvos kétszer annyit fog keresni, mint korábban. Viszont ahol speciális tudást igényel a munka, ott többet is kell keresniük a kollégáknak. Nem kereshet annyit egy szívsebész, mint egy szakrendelőben dolgozó kolléga, ez egy naív elképzelés – mondta Dénes. Azok a rezidensek, akikkel ő beszélt, örültek a számoknak. Ott mondtak fel a kollégák, ahol volt egy másodállás, vagy ahol humánerőforrás problémák voltak korábban is, vagyis nem megfelelően bántak az emberekkel.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink