hirdetés
2020. március. 28., szombat - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az új elszámolási évet is adóssággal kezdhetik

Az Orvostechnikai Szövetség becslése szerint az áprilisban induló új elszámolási évet is 25-30 milliárd forint adóssággal kezdhetik meg az egészségügyi intézmények.

hirdetés

Mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg kifizetetlen számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) becslései szerint, azaz hozzávetőleg ennyien hitelezték a múlt év végén a magyar egészségügyet – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az OSZ főtitkára. Hozzátette, hogy a kormány a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező cégek kifizetésére csaknem 19 milliárd forintot különített el, a 100 millió feletti tartozások pedig összességében 49 milliárd forintra rúgnak.

A szövetség nem reprezentatív felmérése szerint a kifizetések elég nagy szórást mutatnak: van, aki csaknem a teljes követelését megkapta, viszont több olyan cégről is tudnak, amely a követelése 50 százalékához sem jutott hozzá – ismertette. A fizetési késedelmek okáról egyelőre nincs konkrét információ, de a felmérést március elején meg fogják ismételni.

Kedvező fejlemény, hogy a kormány meghallgatta a szövetség jelzéseit, és elkezdte a kisebb kórházi beszállítók kifizetését – értékelt a főtitkár. Január végén azonban egy olyan részleges adósságrendezést javasoltak, amely nem tett volna különbséget a cégek között. A kormány 98 céggel tárgyalt, a 100 millió forint alatti tartozások mindegyikének kifizetése megkezdődött, a 100 millió felettiek kifizetése viszont a legjobb esetben március első felében kezdődhet meg.

A kormányzati tárgyalódelegációnak február 29-ig kell jelentést írnia a tárgyalásokról, és javaslatot tennie a kifizetés elveire – tette hozzá Rásky László. Az OSZ főtitkára a Világgazdaságnak megerősítette, hogy nem volt olyan cég, amely lemondott volna a követelései 20 százalékáról.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink