hirdetés
2020. május. 27., szerda - Hella.
hirdetés

Az új egészségügyi államtitkárról

Nemcsak a betegágy mellett bizonyított, az egészségügy gazdasági vonatkozásait is jól ismeri, írja dr. Nagy Anikóról a Weborvos.

hirdetés

Az eddig róla megjelent írások és vele készített interjúk tanúsága szerint dr. Nagy Anikó, az egészségügy tegnap kinevezett új vezetője nagy munkabírású, magát folyamatosan képző, csendes, de határozott szakember, aki nemcsak a betegágy mellett, hanem vezetőként, menedzserként is bizonyított már. Elég példaként említeni, hogy utóbbi hat évben a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójaként sikerült a korábban nagy adósságokat felhalmozó intézményt egyensúlyba hoznia, írja a lap.  

Dr. Nagy Anikó 1962-ben Szolnokon született, és mint ahogy egy interjúban elmondta, már 7-8 évesen tudta, orvos szeretne lenni, méghozzá gyermekorvos. A szolnoki érettségi után felvételizett is a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1987-ben summa cum laude végzett. Egy korábban megjelent portréja szerint a fiatal orvost az államvizsga után egy rövid időre elcsábította a tudomány, élettani kutatásokat folytatott, de végül erősebb volt benne a vágy, hogy gyógyítson.

Szegedről 1992-ben került a fővárosba, a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol egészen mostanáig, államtitkári kinevezéséig dolgozott. A kórházban eltöltött 26 év alatt végigjárta a klinikum összes grádicsát. Itt lett csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos (1992.), itt szerezte meg második szakvizsgáját gastroenterológiából (2001). Innen ment el továbbképzésekre Amszterdamba, Genfbe és Madridba is. Miközben gyakorló orvosként gyógyított, egyre nagyobb feladatokat kapott a kórházban. Szakmai érdeklődése fókuszába mindinkább a gyomor-bél rendszeri betegségek, az endoszkópos vizsgálatok kerültek, ezt a fajta tudását 2002-ben már az Endoscopos Laboratórium vezetőjeként kamatoztathatta.

Az orvoslás mellett dr. Nagy Anikót egyre jobban kezdte érdekelni az is, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a gyógyítást. Ahogy egy interjúban fogalmazott: "úgy alakult az életem, hogy a gyógyítás mellett elkezdett érdekelni az eredményesség is. Egyre fontosabbá vált számomra az, hogyan lehetne a gyógyítás folyamatát hatékonnyá tenni, jobb eredményeket elérni, jobban kihasználni a rendelkezésre álló forrásokat, hogyan lehet a gyógyítók teljesítményét megmérni és összehasonlítani. Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat találjak, új szakmát kellett megtanulnom. Három, különböző közgazdasági másoddiplomát szereztem a Soproni Egyetemen, köztük az orvos-közgazdászt."

A három másoddiploma szerint az új államtitkár nemcsak orvos-közgazdász, hanem egészségügyi menedzsment szakértő, és okleveles Európa szakértő is, sőt 2013-ban az egészségügy finanszírozásával foglalkozó egészségbiztosítás szakvizsgát is tett. Igazolva fenti szavait egészségügyi gazdasággal foglalkozó diplomamunkái is a feltett kérdéseire keresik a választ: "Teljesítménymérés a fekvőbeteg ellátó intézményekben", "Hatékonyság mérések a fekvőbeteg ellátó intézményekben", "Gazdasági hatékonyság".

Érdekességként a napidoktor.hu összefoglalója szerint dr. Nagy Anikó már a 2000-es évek elején olyan tréningekre is járt, amelyeknek valószínűleg most mint államtitkár veszi nagy hasznát.  Ilyen tréningek voltak például: "Hatékony kommunikáció, tárgyalás technikák", "Sikeres előadás fortélyai", "Prezentációs technikák", "Projektmenedzsment", "Változásmenedzsment".

Munkabírásáról sokat elárul az, hogy főigazgatóként a kórházba minden nap reggel 8 előtt érkezett és általában este 7-8-ig volt bent. Férje üzletember, egy lányuk és egy unokájuk van. Mint nyilatkozta kevés szabad idejében szeret sportolni, festeni és írni, legutóbb a gyermekbántalmazásról írt könyvet több szerzővel közösen.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink