2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Az OVSz csak laborvizsgálatot végez, mintavételt nem

A beszállított minták laborkivizsgálásával az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) is részt vállal a koronavírus elleni járványügyi védekezésben. A vérgyűjtési helyszíneken mintavétel nem történik, ezért az OVSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen céllal senki ne jelentkezzen náluk!

A PCR vizsgálatokat az OVSZ külön laboratóriumban, és csak az egészségügyi szolgáltatók által levett mintákon végzi, segítve ezzel a fertőzésgyanús személyek mielőbbi tesztelését. Az OVSz e tevékenysége a vérellátás és a vérkészítmények biztonságát nem veszélyezteti, a véradók jogszabályban előírt vizsgálatait időben elvégzi.

Lakossági mintavétel az OVSZ intézményeiben nem történik és véradók esetében sem végez  SARS-CoV-2 vizsgálatot, mivel a koronavírus transzfúzióval nem vihető át, tehát a vért kapó betegek számára ez a vírus kockázatot nem jelent.

Az OVSz nyomatékosan kér minden koronavírusos fertőzöttet, hogy mintaadásra ne jelentkezzenek sem az OVSz intézeteiben, sem a kiszállásos véradásokon, ne veszélyeztessék ezzel vérgyűjtési eseményeink biztonságát és eredményességét! Ezen eseményeken továbbra is csak teljesen egészséges donorok jelenjenek meg.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés