hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az Emmi összes ágazata felkészült a menekülők segítésére

Amikor nyilvánvalóvá vált, volt, menekült áradatra kell számítani, a minisztérium összes ágazatát kértem, hogy dolgozzuk ki a teendőinket – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videóinterjú sorozat legújabb részében, amelyben a menekültek megsegítése mellett beszélt a folyamatos egészségügyi fejlesztésekről is.

Meg kell szervezni a coviddal kapcsolatos teendőket a menekültek esetében is – mondta a miniszter, miután a tárca összes ágazatát mozgósította az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatban. Hozzátette: Magyarországon 13 féle kötelező vakcináció van gyermekkorban, Ukrajnában csak négy-öt. Meg kell nézni, hogy például a kolera és a hepatitis esetében milyen sorrendben, milyen dózisban kell lebonyolítani az oltakozást. Ugyanez vonatkozik az egészségügyi ellátásra is a menekültek esetében – fogalmazott a miniszter, aki szerint a  Magyarországra érkező és itt maradó határon túli gyermekek online oktatását, az érettségire való felkészülést, az egyetemisták ellátását, vagy éppen a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház itt ragadt színészeinek elhelyezetését is meg kell szervezni. Rengeteg teendőnk van, és arra is készülünk, amit a közeli hetekben meg kell tennünk. A miniszter elmondta: az ágazatok mozgósításával egy időben született meg a kezdeményezés, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a háttérintézmények dolgozói gyűjtéssel támogassák a menekülteket.

A héten négy teherautónyi és egy kamionra való szállítmány indult útnak – ismertette.

Kásler Miklós a háború mellett a folyamatos egészségügyi fejlesztésekről is beszélt. Kiemelte: amerikai-angol-francia mintára létrehozták a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökséget azzal a céllal, hogy megszervezzék a magyarországi klinikai vizsgálatokat, és hogy világszerte tartsák a kapcsolatot a gyógyszergyárakkal, illetve a hasonló ügynökségekkel. Ettől azt várjuk, hogy a járvány alatt is emelkedő klinikai vizsgálati szám, a továbbiakban még határozottabban emelkedjen– mutatott rá a tárcavezető, aki hozzátette: az ügynökség és a Debreceni Egyetem között létrejött egy stratégiai megállapodás, amelynek keretében a  Debreceni Egyetem elvállalta, hogy a résztvevő orvosoknak a képzését biztosítja.

Az életminőséget nem kizárólag a jövedelem határozza meg, hanem többek között a lakhatás – ezt pedig arra mondta a miniszter, hogy a kormány 10 milliárd forint feletti összeget különített el az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeinek javítására. Hozzátette:  15 megyei kórházban, 1 városi kórházban, összesen 17 helyszínen építettek vagy újítottak fel nővérszállókat.

Három generáció az egészségért címmel pályázati program indult. Ezzel kapcsolatban elmondta: 110 milliárd forintból 143 csoportpraxis részesült támogatásban abból a célból, hogy a gyermekek egészséges életmódra nevelése, valamint a daganatos betegségek szűrése előtérbe kerüljön.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)

cimkék

hirdetés

Könyveink