2024. április. 24., szerda - György.

Az eddigi 500-ból jelenleg 264 egészségügyi dolgozó aktív fertőzött

Jelenleg 264 aktív fertőzöttről tudunk az egészségügyben; a járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozó volt pozitív, ami az összes eset 14 százaléka.

Nemrégiben az aktív fertőzöttek fele még kórházi ellátásra szorult, mára ez az arány kb. egyharmadra csökkent – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mindezek ellenére résen kell lennünk: kicsi, de növekedés volt kimutatható az elmúlt napokban az új fertőzöttek számában, hangsúlyozta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos jelezte, járványügyi szempontból is új értékelés lép életbe mától, hiszen külön figyeljük Budapest és a vidék helyzetét – ennek megfelelően módosulnak az adatok is. Budapesten ma 45 százalékot tesz ki az aktív fertőzöttek száma, míg az eddig elhunyt 462 személy 62 százaléka budapesti. A gyógyultak 45 százaléka budapesti, míg vidékiek esetén 55 százalék ugyanez az arány.

A járvány során igazoltan fertőzöttek száma 100 ezer lakosra vetítve Magyarországon 36,2 személy.

 

A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt összesen 51 382 szabálysértést észleltek rendőrök, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert elmondta: 26 755 figyelmeztetést adtak, 13 132 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 495 feljelentést tettek. Összesen 370 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 94-et rémhírterjesztés miatt.

Hétfőtől az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait. A rendőrség március 28. óta látta el a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos ellenőrzési feladatait.
   

Mától újabb változások léptek életbe az egészségügyben: visszavezették az elektív műtéteket, fokozatosan jöhetnek a krónikus és a kúraszerű ellátások, és lehetővé válnak a nem népegészségügyi szűrések is. Telefonos bejelentkezésre van szükség, figyelmeztetett újfent Müller Cecília, aki emlékeztetett: azon ágyak egyharmadát is felszabadították, amelyeket korábban a koronavírusos betegek ellátásra jelöltek ki. Prioritást élvez a szív-érrendszeri betegségek ellátása, mondta, hiszen hazánkban a halálesetek több mint fele erre a betegségcsoportra vezethető vissza.

Nincs akadálya annak, hogy a rokonok meglátogassák egymást – ­ felelte egy kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos. De csak egészségesek találkozzanak, és az utazás során viseljenek maszkot!

A WHO azon felvetésére, hogy télen visszatérhet a járvány és az egybeesik a szezonális influenzajárvány idejével, az országos tisztifőorvostól azt hallottuk, ez is egy forgatókönyv. De bármi lesz, résen kell lennünk és fenntartanunk a járványügyi biztonságot – ezért tartjuk fenn az intenzív ágyak egy részét a továbbiakban is. S hogy milyen számnál kell megfontolni a korlátozások esetleges újbóli bevezetését? Müller Cecília szerint a járványügyi mutatók segítenek, de nem lehet egy-egy számmal meghatározni a döntések alapját.

Az eddig igazolt 3535 fertőzött közül jelenleg 264 aktív fertőzött egészségügyi dolgozóról tudunk; a járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozó volt pozitív, ami az összes eset 14 százaléka – hallhattuk az operatív törzs tájékoztatóján.

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés