hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az államtitkár szerint korrekt az ÁSZ-jelentés (Frissítve!)

A Hír TV szerint korrektnek és alaposnak tartja az Állami Számvevőszék sürgősségi betegellátással kapcsolatos jelentését az egészségügyi államtitkár.

Horváth Ildikó a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, hogy a 2015 és 2017 közötti időszakban feltárt hiányosságok helytállóak. Az államtitkár ugyanakkor közölte: januárban új korszak kezdődött a sürgősségi ellátásban és az egységes rendszer várakozásokat felülmúlóan teljesít. Horváth Ildikó elismerte, hogy a kormánynak az eddiginél is több pénzt kell fordítania a baleseti ellátásra.

Úgy ítélik meg, hogy jelenleg alulfinanszírozott a sürgősségi ellátás, holott erre alapul számos más, esetleg terápiás vagy műtéti esetleg másfajta kezelés – vettette fel Velkovics Vilmos műsorvezető. Az, amikor a sürgősségen szüksége van valakinek segítségre, ez megnyugtatóan, biztonsággal, megfelelő finanszírozással működjön, ez kritikus jelentőségű dolog. Így is kell bánni vele, így is gondolkodunk róla és ebben a traumatológiai finanszírozásnak a helyretétele például olyan, ahová többletforrás kell. Teljesen egyetértünk ezzel a megközelítéssel, mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

 

Hatékonyan működik a sürgősségi ellátás

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszternek hivatalba lépése utáni első intézkedése volt az egységes sürgősségi ellátórendszer kialakítása az országban. Az idén január 1-től bevezetett változásnak köszönhetően a sürgősségi ellátás gyorsabbá és biztonságosabbá vált, ugyanis a triázs rendszer lehetővé teszi, hogy a lehető legrövidebb idő alatt rögzítsék a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában a beteget, majd a súlyossági kategóriák alapján  azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően. A pénteken nyilvánosságra hozott ÁSZ-vizsgálat a 2015-2017 közötti állapotokat rögzítette. Az idén január 1-én bevezetett szabályozás orvosolta a hibákat, és egy egységes szemlélettel működő, hatékony,gördülékeny rendszer jött létre, amely azonnal kiemeli a magas kockázatú betegeket a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül, közölte kedden délután a szaktárca az Országos Sajtószolgálattal.

(forrás: Hír TV, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink