hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Megismételt szakfelügyelői pályázat

Az államigazgatás útvesztőiben bolyong a kollegiális vezetők kinevezése

Miközben már javában folynia kellene a területi kollegiális vezetők megválasztásának, egyelőre ki sem nevezték az országos és megyei vezetőket.

Szeptember 1-jével kellett volna kinevezni a háziorvosok és a praxisok közötti kapcsolatépítést segítő, koordinálási és szervezési feladatok ellátó megyei és országos kollegiális vezetőket. A vonatkozó pályázatokat júliusban írta ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A beérkezett jelentkezéseket a Magyar Orvosi Kamara (MOK) illetékes szervei véleményezhették, ennek figyelembevételével az ÁEEK bizottsága – amelyben az Egészségügyi Szakmai Kollégium háziorvosi tagozata is delegáltként jelent meg – döntött a jelöltekről. A jelölés menetéről szóló rendelet értelmében a kinevezéseket az ÁEEK főigazgatójának, Gondos Miklósnak kellett volna szignálnia, hogy a megyei és országos vezetők szeptemberben megkezdhessék a munkát.

Ehelyett azonban a kinevezettek listáját jóváhagyásra az egészségügyért felelős államtitkárságra továbbították, ahonnan az emberi erőforrások miniszteréhez küldték, onnan pedig a Miniszterelnökségre juttatták el. A kinevezések azóta is az államigazgatás útvesztőiben bolyonganak, annak ellenére, hogy ilyen procedúrát a vonatkozó miniszteri rendelet nem ír elő – tudta meg a MedicalOnline.

Tételesen nem tartották be a vonatkozó jogszabályt – összegezte lapunknak Éger István, a MOK elnöke, aki maga is részt vett a kollegiális vezetői pályázatok véleményezésében. Elmondta azt is, hogy korábban a területi vezetők választásának elhalasztását kezdeményezte a köztestület, ám ennek a folyamatnak már javában el kellett volna kezdődnie, a megyei és országos vezetők kinevezésének hiányában azonban elmaradt. Bár a MOK készséggel és kollegialitással az összes rendelkezésre álló felületét felajánlotta a választás lebonyolításhoz, döntés híján egyelőre nem tudnak előrelépni.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A kollegiális vezetői rendszer bevezetését a 2015 nyarán elfogadott alapellátási törvény rendelte el, a felállítás azonban éveken át késlekedett, hiszen sokáig egyetlen, a törvényhez kapcsolódó rendeletet sem sikerült keresztülvinnie a szakpolitikának. Emiatt – számos más intézkedés mellett – a kollegiális vezetői rendszer bevezetése is késett. A területi és a megyei kollegiális vezetők megválasztását, az országos vezető kinevezését először 2017 őszén tervezték lebonyolítani, az erről szóló rendeletcsomag már 2016-ban közigazgatási egyeztetésen volt. A tárca akkor a beérkezett vélemények alapján el is készítette a rendelet végleges szövegét, amit azonban csak tavaly nyáron hagytak jóvá. Az akkor megjelent rendelet értelmében az országos és megyei vezetői pályázatokat már 2018-ban ki kellett volna írnia az ÁEEK-nak, majd október 15-e és november 15-e között választhatták volna meg a háziorvosok a munkájukat felügyelő és koordináló területi kollegiális vezetőket. A pályázat kiírása és a területi választás azonban elmaradt, a rendeletet aztán 2018 októberében módosították, és idén nyárra halasztották a bevezetést, ám úgy tűnik, ezt ismét sikerült elodázni.

Az okokról megkérdeztük ez ÁEEK-t, azonban egy hét elteltével sem kaptunk választ. Nem reagáltak arra a kérdésünkre sem, hogy azokra a kollegiális vezetői posztokra, amelyekre augusztusban nem érkezett pályázat, mikor írnak ki újat, és nem közölték azt sem, hogy mikor várható a területi választások elindítása.

Jobban áll a szakfelügyelők kinevezése, de újabb pályázatot is kiírtak

A kollegiális vezetők egyébként díjazás ellenében végzik a feladataikat, az országos vezetők munkáját például bruttó 600 ezer forinttal honorálják havonta – szól a vonatkozó rendelet.

Éger István ezt az összegeket hozva példának említette meg, hogy hiába kezdeményezte a MOK a szakfelügyelők díjazásáról szóló rendelet módosítását, nem sikerült elérni, hogy az országos hatáskörbe tartozó feladatok ellátásáért 130 ezer forintnál többet kapjanak havonta a szakemberek.

Augusztus végén szakmai okokra hivatkozva kezdeményezte a MOK a néhány héttel korábban kiírt szakfelügyelői pályázatok érvénytelenítését, egyben kérte a vonatkozó rendelet módosítását a díjazásra vonatkozóan. Az első kérésnek eleget is tett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Több, és "méltóbb" pályázat érkezett, szakmailag komolyabb pályázók jelentek meg az újabb forduló során – foglalta össze a véleményezés tapasztalatait lapunknak a MOK elnöke. Ismét hangsúlyozta azonban, hogy mivel a díjazásra vonatkozó módosítási javaslatukat figyelmen kívül hagyták, a javadalmazás továbbra sincs arányban az elvégzendő feladatok összetettségével.

Nem változott a szakfelügyeletről szóló rendelet díjazásra vonatkozó kitétele – erősítette meg lapunk kérdésére az NNK. Közölték azt is, hogy a jelentkezési határidő végéig nem minden szakmában érkezett pályázat a megismételt kiírásra, ám a 88 beérkezett pályázat többsége immár megfelelt a véleményező szakmai szervezetek elvárásainak. A MOK mellett a szakmai kollégium tagozatai is értesítették a hivatalt az NNK által alkalmasnak tartott pályázókról. Ennek nyomán 35 szakterület esetében már folyamatban az országos szakfelügyelő névjegyzékbe való felvétel. A feltételeknek nem megfelelő pályázatokat elutasították, erről az érintett pályázókat értesítették – írták.

Tájékoztattak arról is, hogy a pályázati eljárásban eredménytelen szakterületekre, valamint azokra, amelyekre nem érkezett pályázat, október 18-án megismételték a kiírást, a határidő október 24-én járt le.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink