hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Átadták a Pécsi Szívgyógyászati Klinika megújult laborját

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Szívgyógyászati Klinikájának megújult hibrid laborját pénteken, ahol új, korszerű röntgenberendezés és ultrahangeszközök segítik a gyógyítást.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Cziráki Attila, a klinika igazgatója elmondta: az 580 millió forintos fejlesztést az operatív törzs támogatásával, a járvány elleni védekezés központi tartalékából valósították meg.

A klinika két évtizede napi 24 órában végzi Baranya, Tolna és Somogy megye kardiológiai betegeinek ellátását, ennek is köszönhető, hogy a régióban jelentősen csökkent a szívizominfarktus okozta halálozás. Évente 7500 beteget gyógyítanak, és csaknem 50 ezer vizsgálatot végeznek el. A koronavírus-fertőzés szövődményeként várhatóan nő a szív- és érrendszeri betegségek száma, közölte Cziráki Attila.

A hibrid labor új készüléke alkalmas koszorúér-festésre, a koszorúéren belüli manipulációra, többek között végezhetnek vele aortaműbillentyű-beültetést, nyitott, motoros szívműtétet. A laborban korábban működtetett eszközöket áttelepítették a Janus Pannonius klinikai tömbbe, ahol korszerű elektrofiziológiai laborban használják majd őket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: a jövő évi költségvetésben 460 milliárd forinttal több áll rendelkezésre az orvosok és ápolók bérére, január 1-jétől 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére, és tovább nő az orvosok fizetése. "Az elmúlt egy évtizedben 141 százaléknyi növekedés van az orvosi bérek fedezetében, két és félszeresére nőtt az az összeg a költségvetésben, amit orvosok és ápolók bérére tudunk fordítani". Március 1. és június 1. között 3000, júniusban pedig további 1150 új egészségügyi, ápolói, orvosi jogviszony jött létre. Havonta körülbelül ezren létesítenek jogviszonyt, közölte Rétvári Bence. Kitért arra is, hogy a járvány alatt elmaradt orvosi beavatkozásokat pótolni kell, a várólisták "leküzdésében" nagy szerepe lesz a pécsi klinika megújult laborjának és az operatív törzs, illetve a kormány döntései nyomán megkezdett egészségügyi fejlesztéseknek.

A PTE közleménye szerint a koronavírus-járvány és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen növelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A klinika a Covid-19 akut, mellék- és utóhatásaként létrejövő esetek, többek között az infarktusok zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a beruházásra. Az új röntgenkészülék a korábbinál pontosabb képet ad a beteg állapotáról. Úgy fogalmaztak, a high-tech színvonalat képviselő berendezés "körbelebegi" a pácienst, így az orvosi stáb tökéletes képet kaphat valamennyi ér és a szív állapotáról a lehető legkisebb sugárterhelés mellett. A projekt részeként a klinika elektrofiziológiai laborja alkalmassá vált a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására és a pandémia szövődményeként gyakori szívritmuszavar kezelésére is.

Új, korszerű röntgenberendezés a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikája megújult Hybrid Laborjában az átadóünnepség napján Pécsen 2021. július 23-án. A Hybrid Laborban ultrahang eszközök is segítik a gyógyítást (MTI/Varga György)
Új, korszerű röntgenberendezés a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikája megújult Hybrid Laborjában az átadóünnepség napján Pécsen 2021. július 23-án. A Hybrid Laborban ultrahang eszközök is segítik a gyógyítást (MTI/Varga György)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink