hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Amikor gyerekorvosok kénytelenek felnőtt ügyeletet vállalni

Balatonalmádiban az elmúlt hónapokban komoly problémák alakultak ki az orvosi ügyelet ellátása körül. Az Index cikke.

Május 4-én balatonalmádi Egészségház ügyeleti rendelőjének ajtaján furcsa feliratot olvashattak a betegek: Tisztelt Páciensek! A mai napon X.Y. ügyeletes orvos nem vette fel az ügyeleti szolgálatot. Legközelebbi orvosi ellátás Veszprém Cholnoky Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály.

Az orvost név szerint megszégyeníteni akaró és a helyzetért őt okoló feliratot az Egészségház vezetése függesztette ki az ajtóra. A felirat mellett nem sokkal később egy másik A4-es lap jelent meg, ami egészen más megvilágításba helyezte az ügyet.

Ez egy korábbi keltezésű, április 17-i hivatalos levél volt, amelyet három, ügyeletet ellátó gyermekorvos írt az Egészségház vezetőjének. A levél szerint miután az Egészségház vezetője elzárkózik egy új feltételekről szóló szerződés aláírásától, illetve az orvosoknak a korábbi ügyeleti díjakat nem fizették ki, érvényes szerződés hiányában ők május elsejétől nem vesznek részt az ügyeleti szolgálatban. A levél tanúsága szerint ezt időben jelezték a vezetőnek.

A vita azon tört ki, hogy a balatonalmádi gyermekorvosokat felnőttügyeletbe is beosztották, a gyermekorvosok pedig ezt elfogadhatatlannak tartották. Nem kényelmi szempontból, hanem azért, mert nem tudtak és nem akartak felelősséget vállalni a kompetenciájukba nem tartozó esetekért.

A lap kereste az egyik érintett orvost, de ő arra hivatkozva arra, hogy kedden megegyezés született, nem kívánt nyilatkozni.

Nem csak Balatonalmádira jellemző, hogy az ügyeleteket gyerekorvosokkal akarják feltölteni, mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Másutt is orvoshiánnyal küzdenek, és még ha adminisztratív módon szám szerint meg is vannak az orvosok az ügyeletek ellátására, Póta szerint nem ez a megoldás. Alapvető betegbiztonsági kérdés ugyanis, hogy az ügyeleteken valóban kompetens orvosokkal találkozzon a beteg, hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke. Póta szerint a reális helyzet az, hogy nincs elég orvos és várhatóan nem is lesz több. Ezért „az orvos megy a beteghez” elve helyett egyre inkább olyan koncentrált orvosi ügyeletekre lesz szükség, ahová a betegnek kell elutaznia, de ott legalább megfelelő felkészültségű orvosok várják. 

A teljes cikk

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink