hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Amerikai-svájci kutató kapta a Debreceni Egyetem orvostudományi díját

Michael N. Hall amerikai-svájci professzor kapta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű elismerést.

A díjazott a daganatos, az anyagcsere- és az immunológiai betegségek kialakulásával, valamint az új típusú terápiával kapcsolatos felfedezések egyik legismertebb kutatója – mondta Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese a keddi díjátadó előtt tartott sajtótájékoztatón.

A professzor, aki jelenleg a Bázeli Egyetem biocentrumának biológusa, munkája elismeréseként számos rangos szakmai díjat kapott már, és tagjává választotta Svájc és az Egyesült Államok tudományos akadémiája is. Michael N. Hall az 1990-es évek elején a daganatos betegségek gyógyításában használt, erős immunszupresszív rapamycint vizsgálva felfedezett egy olyan enzimfehérjét, amely az élesztősejtek növekedését, méretét és osztódását szabályozza. Később ugyanezt a felfedezést emberi sejteken is megerősítette.

A professzor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sejtek elégtelen működése sok humán betegség okozója lehet. Példaként említette, hogy a daganatok kialakulását a szabálytalan sejtnövekedés, a cukorbetegséget pedig a sejtek nem megfelelő tápanyag-érzékelése okozza. Hozzátette, hogy az úgynevezett TOR (Target of Rapamycine) fehérje felfedezése fontos szerepet tölt be ezeknek a betegségeknek a kezelésében.

A 2003-ban alapított Debrecen-díjjal a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el – emlékeztetett Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Karának dékánja. A kar professzorai által odaítélt díjat korábban megkapta többek között Craig Venter, akinek a nevéhez a humán örökítőanyag megismerése fűződik, Ralph Steinman, aki a dendritikus sejtek felfedezéséért később Nobel-díjat is kapott és Sir Stephen O'Rahilly, aki az elhízásért felelős genetikai mechanizmusokat tárta fel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink