hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Állami ügyvédek, kevesebb műhibaper

Központi ügyvédkommandóval segíti az állam a jövőben a kórházakat, hogy eredményesebben vegyék fel a harcot a perekben, írja a Népszava.

Harcedzett ügyvédekkel erősítette jogász csapatát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy kevesebb műhibapert veszítsenek a kórházak. A Népszava úgy tudja: az e feladatra válogatott szakemberek segítségét bármikor kérhetik a bajba került intézmények. A műhibaperekkel kapcsolatos új állami felügyeleti rendszer részeként a hivatal létrehozott egy adatbázist is, ide gyűjtik az ítéleteket, a szakértői véleményeket, s ezeket később az ügyvédeik számára is elérhetővé teszik. Az intézményvezetők segítséget kaphatnak például ahhoz is, hogy alkalomadtán mikor és milyen összegű egyezséget kössenek a perelő beteggel.

Becslések szerint évente körülbelül 300-500 műhibaper indul országszerte, ebből a 83 állami kórház ellen mintegy 150-180. Így náluk az elmúlt öt évben összesen 883 ilyen eljárás volt, egyenként átlagosan 10-15 millió forint kárigénnyel. Azaz a betegeknek csak az állami intézményekben elkövetett orvosi hibák miatt jelenleg összesen 8-13 milliárd forintnyi követelésük van. Ugyanakkor a kórházfenntartó saját adatai szerint ezeknek az igényeknek csak 15 százalékát ítélik meg jogerősen a bíróságok, noha a kórházaknak még ez is túl nagy kiadás. A felelősségbiztosítások csak néhány millió forintig vállalják át a büntetéseket, s miután az intézményeknek a műhibákra nincs külön kasszájuk, a pénzt a gyógyításra fordítható keretből fizetik.

Amikor a Népszava azt firtatta, hogy van-e következménye a hibát elkövető orvosra a jogerős ítéletnek, a kórházfenntartó csak annyit válaszolt, hogy az egyes intézmények kompetenciája, hogyan járnak el az érintett alkalmazottakkal szemben. A lapnak viszont kórházigazgatók azt mondták: elvileg megtehetnék, hogy a kártérítés megfizetését a hibázókra hárítsák, de a gyakorlatban ritkán fordul elő, és akkor is csak maximum egy-két millió forintig. A megkérdezett ügyvédek tapasztalatai szerint a halállal végződő eseteknél 20-30 millió forintos, a súlyos, maradandó egészségkárosodással járó ügyekben 40-50 milliós kártérítés megítélése jellemző, de súlyos szakmai vétség esetén a százmillió feletti összegek sem ritkák.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink