hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Aki el akart menni, már külföldön dolgozik

Az elvándorlás részben azért csökken, mert elfogytak azok az orvosok, akik külföldre akarnak menni – vélte Dénes Tamás a Klubrádióban.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökét arról kérdezték, hogy 979 orvos és fogorvos kért tavaly külföldi munkavállaláshoz szükséges papírokat. Az általános orvosok közül 2018-ban 452-en, 2017-ben 521-en kérték ezeket, tehát csökkenő tendencia látható, hiszen 2010-ben még 845-en voltak. Az a kérdés, hogy ez tényleges csökkenés, vagy egyszerűen elfogytak azok az orvosok, akik külföldre akarnak vándorolni.

Az utóbbiban is van igazság az elnök szerint, hiszen ha megnézzük ezt 452 embert életkor szerint, azt látjuk, hogy kétharmaduk 40 év alatti, tehát a fiatal korosztályba tartozik, „az a középhad, amelyről beszéltünk, már rég elment”. Ez a legfontosabb része a magyar orvostársadalomnak, amelyet itthon kellene tartani. Körülbelül ezer orvost képzünk évente, tehát az ötven százalékukat minden évben elveszítjük.

A fiatal orvosok azok, akik elmennek, ez nagyon fontos üzenet kell, hogy legyen a döntéshozónak: nem sikerült olyan intézkedéseket hozni az elmúlt években, hogy őket száz százalékban itthon tudják tartani. A csökkenő tendencia mérhető, a számok nem hazudnak, de aki el akart menni, annak nagy többsége már elment az elmúlt 10-15 évben. A munkakörülmények, a bérek és a hálapénz miatt mennek el, ezt kutatás is igazolja – tette hozzá Dénes Tamás.

A beszélgetés a Klubrádió portálján hallgatható meg.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink