hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ajánlást fogadtak el a betegadatok megosztására

Iránymutatás született arra, hogy az EU-tagországoknak a betegek mely adatait ajánlatos egymással megosztaniuk a biztonságos ellátás érdekében – írja az eski.hu.

2013. november 19-én, az e-Egészségügyi Hálózat (eHealth Network) brüsszeli találkozóján iránymutatásokat fogadtak el a betegek alapvető egészségügyi információinak országhatárokat átívelő megosztására vonatkozóan – idézi fel a  lap. Az iránymutatásokat az e-Egészségügyi Hálózat fejlesztette ki, és a későbbiekben tovább bővíthetők. A Hálózatban mind a 28 tagállam képviselteti magát. Az iránymutatások felülvizsgálatának és frissítésének koordinálása az Európai Bizottság feladata.

Az iránymutatások célja, hogy megerősítsék az ellátás folytonosságát, biztonságát és minőségét, a Határon Átívelő Ellátásról szóló Irányelvben (2011/24/EU) foglaltaknak megfelelően. Az iránymutatások elsősorban a nem tervezett/sürgősségi, illetve a tervezett ellátás határon átnyúló kontextusára fókuszálnak. Ugyanakkor a betegek alapvető adminisztratív és klinikai adatait tartalmazó, ún. Betegösszefoglaló kiindulási pontként is szolgálhat azon tagállamok számára, amelyek még nem fejlesztettek ki hasonló jellegű, országos szintű betegösszefoglalót. (A Betegösszefoglaló az a minimális információállomány, ami az egészségügyi ellátás folytonosságának és koordinációjának biztosításához szükséges.) Az eski.hu ismerteti azt a 8-8 pontot, amelyben az ajánlás összefoglalja a gyűjtendő adminisztratív, illetve klinikai adatokat.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink