hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A MOK a budaörsi szemészeten történtekről

A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra, indít-e etikai eljárást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a budaörsi szemészeten történtek ügyében.

A közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása miatt alakulhatott ki súlyos fertőzés tizenkét, szürkehályog-műtéten átesett betegnél decemberben a Budaörsi Egészségügyi Központban. Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatásából az ugyan nem derül ki, mi volt a feltárt hiányosság, illetve milyen előírást nem tartottak be az operációknál, a Magyar Nemzet azonban szakmai körökből úgy értesült: az ilyen fertőzéseket gyakorlatilag mindig az okozza, hogy többször is felhasználnak egy amúgy egyszer használatos eszközt.

A lap megkereste a kamara etikai kollégiumának új elnökét, Hegedűs Zsoltot, aki azt mondta: amennyiben kiderül, hogy az eset mögött az orvosi foglalkozás jogszabályokban meghatározott általános szakmai magatartási szabályainak megszegése áll, és emiatt a MOK-nál panasszal élnek, akkor a területi etikai bizottság napirendre veszi az ügyet. Hozzátette: teljesen új alapokra akarják helyezni az etikai eljárásrendet, az ezzel kapcsolatos előkészítő munkát már megkezdték.

Olyan, a mindennapokban jól alkalmazható etikai kódexet szeretnének megalkotni, amely az orvosok számára erkölcsi útmutatást jelent, adaptálja a világban előremutató szemlélettel rendelkező orvosi etikai kódexek elemeit is. Hegedűs Zsolt az igazságügy és a humán tárcák közötti egyeztetést is szükségesnek tartana, hogy közösen vizsgálják meg brit mintára egy, az orvoskamarától független bírói-etikai fórum felállításának lehetőségét.

A kamara szorgalmazza azt is, hogy a betegek a jelenleginél sokkal több információt kapjanak az ellátásukkal kapcsolatban. Ehhez szükség van azoknak a szakmai indikátoroknak a bevezetésére, amelyek alapján mérni lehet egy-egy intézet és orvosi tevékenység hatékonyságát.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink