hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A létszámhiány miatt üresek az ágyak

Tavaly már majdnem 900 kórházi ágy állt üresen, mert nincs elég orvos, nővér, szakdolgozó, derült ki a Klubrádió interjújából.

Legutóbb Veszprém megyéből, a Csolnoky Ferenc Kórházból jelentették, hogy szakemberek hiánya miatt az intenzív ágyak egyharmadát nem tudják használni. Közben Kásler Miklós miniszter azt állítja, hogy hatezerrel több orvos dolgozik ma, mint 2010-ben. A KSH adatai szerint az orvosi állások 3.8, a szakdolgozói helyek 3.4 százaléka betöltetlen. Ezek átlagszámok, a fekvőbeteg ellátásban nagyobb a hiány. A legrosszabb a helyzet Nógrád, Fejér, Komárom és Tolna megyében.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, lehet, hogy nőtt az orvosok száma, de a betegeké még ennél is jobban. A 60 év feletti korosztálynál egyre több az egészségügyi probléma. Nem csak területi egyenetlenség tapasztalható, hanem strukturális gond is. A sürgősségi és pszichiátriai ellátásban, az intenzív és belgyógyászati osztályokon hiányoznak a legtöbben. Ezek azok a szakterületek, ahol a legnagyobb a megterhelés.

Az egészségügyben végzik a legtöbb túlmunkát hivatalosan is, évente 1600 óránál is többet. Az ügyelet, az éjszakázás, a stressz nem tesz jót senkinek. A dolgozók 80 százaléka nő, ezen belül az orvosok között is magas az arány, és az ő életüket még nehezebb úgy berendezni, hogy a családjukkal is tudjanak foglalkozni – hangzott el a Klubrádióban.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink