2022. augusztus. 12., péntek - Klára.

A háziorvosok többsége nem támogatja a központok létesítését

A háziorvosok több mint nyolc százaléka se a meglévő rendszert, se a kialakítandó új eljárási rendet nem tartja jónak, írja a Weborvos.

Felmérést végzett a Háziorvosok Online Szervezete (HaOSZ): arról kérdezték meg a kollégákat, hogy az érvényben lévő eljárásrendet vagy akut légúti és nem légúti járási központok létesítését támogatják. A netes közvélemény-kutatásra 1789 háziorvos válaszolt március 25. és 25. között.

A felmérést azért végezték, mert az elmúlt napokban az alapellátásban egy új koncepció látott napvilágot. Ennek lényege többek között, hogy járási légúti és nem légúti rendelések jöjjenek létre, melyeket a 65 évnél fiatalabb orvosok, forgó rendszerben látnak el. Minden háziorvos zárt ajtók mögött, a szokásos rendelési időben távkonzultáljon azokon a napokon, amikor nem dolgozik a járási központban. Ha a távkonzultáció során fizikális vizsgálat igénye merül fel,a háziorvos a beteget a járási központba irányítsa a járás betegei (vagy összes betege) számára kialakított légúti vagy nem légúti rendelésre. Azokon a napokon, amikor háziorvos a járási központban rendel, a helyettesítője lássa el a praxisának a távkonzultációs feladatait

A felmérés eredménye szerint:

- 50,5 százalék a jelenlegi ellátási rendet biztonságosnak és megvalósíthatónak tartja a járvány lezajlásának teljes ideje alatt. Vállalja a praxisában szükségessé váló fizikális vizsgálatok elvégzését. Szükség esetén vállalja 65 évnél idősebb/krónikus beteg kolléga vizsgálandó betegeinek az ellátását, vizsgálatát is azzal a feltétellel, hogy a kolléga a távkonzultációt a rendelési idejében biztosítja. 

- 27,3 százalék szerint megvalósíthatónak tartja, támogatja a járási akut rendelések létrehozásának a koncepcióját. Ezzel biztosítható a járvány ideje alatt a hatékony és biztonságos betegellátás,

- 13,6 százalék mindkét koncepciót jónak tartja.

- 8,6 egyik megoldást sem támogatja, közli a lap.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés