hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A fájdalomterápia a legdrágább

Egy betegre a legtöbbet a fájdalomterápia területén végzett klinikai vizsgálatokra költöttek, de összességében az onkológiai vizsgálatokra fordították a legtöbbet az innovatív gyógyszergyártók, írja a VG.

A gyógyszeripar hazánkban négyszer annyit költ kutatás-fejlesztésre, mint az IT-szektor, és háromszor annyit, mint az autóipar – derül ki Bodrogi József egészségügyi közgazdász tanulmányából. A klinikai vizsgálatok teljes vizsgálói költsége 64,5 milliárd forintot tett ki 2014–2015-ben Magyarországon. (A kutatók ezt a két évet vették górcső alá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai alapján.) A legtöbbet a fájdalomterápia területén költötték egy betegre, de az onkológiai vizsgálatok kerültek összességében a legtöbbe az innovatív gyógyszergyártók számára.

Összesen 17 415 beteget vontak be a klinikai vizsgálatokba 2015-ben. A magas költségű onkológiai vizsgálatok száma 25 százalékkal emelkedett: 91 terápiás vizsgálatot végeztek 27 beteg közreműködésével. Feleennyi terápiás vizsgálatot végeztek légzőszervi és gyomor- és bélrendszeri panaszokkal küzdő betegeken. A klinikai vizsgálatokra a legtöbben a szívbetegségük miatt vállalkoztak, 2014-ben 184 páciens vett részt terápiás vizsgálatokban.

A tanulmány szerint korábban az onkológiai vizsgálatok kerültek a legtöbbe. Azonban 2014-ben trendváltás történt, a fájdalomterápiás készítmények voltak a legdrágábbak, egy betegre 5,6 millió forintot költöttek az innovatív gyógyszergyártók, míg egy onkológiai beteg klinikai vizsgálata 2,2 millió forintba került. A harmadik legdrágábbnak a bőrgyógyászati vizsgálatok bizonyultak, ott betegenként 1,9 millió forintot költöttek a gyógyszercégek. A költségeket vizsgálva az látszik, hogy egyre többet költenek a gyógyszeripari cégek: 2015-ben például 36 százalékkal többe került egy szívbeteg terápiás vizsgálata, a daganatos betegeké 28 százalékkal drágult a gyógyszertesztelések során az egy évvel korábbihoz képest, írja a lap.

hirdetés

Könyveink