hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A cukorbetegséghez kapcsolódó költségek is enyhíthetők

Magyarországon a cukorbetegség egyre több embert érint. A betegség megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, a kiválasztott terápia alkalmazása és a rendszeres vércukormérés is. Az ezekkel járó költségek megterhelők lehetnek az érintett számára, de ezekre igénybe vehető 20%-os adó-visszatérítés, ami könnyebbséget jelenthet – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.

A cukorbetegség mindkét típusának jelentős anyagi vonzata lehet. Ezekre a terhekre jelenthet megoldást az egészségpénztár, ahol a tagok a saját vagy kedvezményezettként megjelölt családtagjaik részére befizetett összegek után 20%-os adó-visszatérítést igényelhetnek, amelynek maximális összege évi 150 000 forint lehet. Az OTP Egészségpénztár eredményei azt mutatják, hogy a magánegészségügyi szolgáltatásokon belül 2020-ban 22%-kal nőtt a diabetológiára fordított összegek aránya a 2019-es évhez képest. A befizetések az orvosi vizsgálatokon túl fordíthatók még olyan eszközök beszerzésére is, mint például a vércukorszintmérő és az ahhoz tartozó tesztcsík és elem, valamint gyógyszerekre is.

Emellett az figyelhető meg, hogy egyre többen igényelnek társkártyát, amely használatával a pénztártagok akár családtagjaik, gyermekeik költségeit is fedezni tudják. A társkártya igénylésének száma a tavalyi évben 22%-kal növekedett.

„Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a magyar lakosság egyre tudatosabb, amikor saját vagy szerettei egészségéről van szó, egyre többen és egyre nagyobb mértékben támaszkodnak az egészségpénztári szektor által kínált szolgáltatásokra és támogatásokra” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. – „2020-ban pénztártagjaink 12,1 milliárd forintot fordítottak ezekre, a rangsor élén a korábbi évekhez hasonlóan a gyógyszervásárlás áll, emellett magánegészségügyi szolgáltatásokra és gyógyászati segédeszközökre költötték pénztári megtakarításukat.”

A betegség mielőbbi diagnózisa és személyre szabott kezelése kulcsfontosságú. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun folyamat eredménye, amely következtében a szervezet nem termel elég inzulint, míg a 2-es típusú cukorbetegség során a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a termelődő inzulint. Az Országgyűlés nemrég elfogadott törvényjavaslata könnyít az 1-es típusú diabéteszben érintett gyermekek és családjuk helyzetén, hiszen az iskolában az új tanév kezdetétől rendelkezésükre áll majd a segítség. Az egészségpénztárak pedig ezt kiegészítve, a szolgáltatásaik révén tovább könnyíthetnek egy család helyzetén.

(forrás: FleishmanHillard Café)
hirdetés

Könyveink