hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

280 millió forint fejlesztési forrás az OPAI-nak

Informatikai fejlesztést és két digitális diagnosztikai eszköz beszerzését tette lehetővé az Egészséges Budapest Programból (EBP) nyújtott 280 millió forintos támogatás a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) számára.

Az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárásával hatalmas űr keletkezett a mentális problémákkal élők kezelésében, a megszüntetett intézmény ezen a szakterületen egyedülálló volt. Ezt az ellátási hiányosságot hivatott pótolni a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet az ellátáson túl kutatási, oktatási tevékenységgel – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken az intézményben tartott sajtótájékoztatón. Az intézményt mindenképpen fejleszteni kell, az elmúlt években 500 millió forint hazai és uniós forrásból megtörtént az OPAI infrastrukturális fejlesztése, a diagnosztikát segítő digitális eszközök beszerzése, amelyek felváltották a korábbi analóg rendszereket.

Kásler Miklós az EBP kapcsán elmondta, hogy az összes országos egészségügyi intézet részesül a fejlesztési forrásokból, idén januárban megkezdődtek a műszerbeszerzések is, és a régió valamennyi kórházában zajlik az orvostechnológiai eszközök és az informatikai rendszerek fejlesztése közel 10 milliárd forintból.

Németh Attila, az OPAI főigazgatója arról beszélt, hogy az intézet 2013-ban történő megalakítása óta azon dolgoznak, hogy az OPNI bezárása és az OPAI létrejötte között eltelt hat évet "behozzák", és úgy látja, sok területen sikerült leküzdeni az lemaradást. Egy módszertani központ még hiányzik – mondta –, de örömét fejezte ki, hogy az öt nemzeti egészségügyi program egyike a mentális betegségekre fókuszál, hiszen ezek népbetegségnek számítanak Magyarországon.

Sajtótájékoztató a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fejlesztéseiről Fotó: MTI/Kovács Attila
Sajtótájékoztató a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fejlesztéseiről Fotó: MTI/Kovács Attila

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy eredményt hirdettek a Három generációval az egészségért címmel indított prevenciót ösztönző pályázaton. Közölte, az 5,4 milliárd forintos keretösszegű kiírásra a 80 nyertes pályázó részére már átutalták a támogatást. A programra felnőttek és/vagy gyermekek ellátását végző háziorvosi praxisok, illetve az ezeket működtető önkormányzatok társulásai pályázhattak. Célja a prevenció, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, a rizikófaktorok felmérése, a lakosság egészségtudatosságának erősítése, az onkológiai szűréseken való részvétel növelése, valamint a gyerekek egészséges életre nevelése.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink