hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Így alakul át a budapesti pszichiátriai ellátás

A Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai Osztályának megszüntetése az elmúlt években már többször felmerült. A PestiSrácok összefoglalója.

A Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai Osztálya megszűnik, és feladatait a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) veszi át. A döntés hátterének és következményeinek járt utána a PestiSrácok.

A pszichiátria általános fejlődése lehetővé, sőt kívánatossá teszi az akut ellátás centralizálását. Ezt a fejlődési irányt egyébként nem szokás megkérdőjelezni (más szakterületeken sem); a vita mindig a megvalósítás részletei körül van, mert rengeteg olyan részérdeknek kell megfelelni, amelyek nem, vagy csak nehezen egyeztethetőek össze. Jelen esetben a betegek a budapesti távolságokat és közlekedési körülményeket figyelembe véve gyakorlatilag nem kerülnek messzebb a fekvőbeteg ellátást biztosító intézménytől. A szállítási idő legfeljebb csak percekkel hosszabbodik, viszont azután a betegek a lehető legmagasabb ellátási szintet biztosító intézménybe kerülnek, mert az OPAI értelemszerűen a legjobb szakmai háttérrel rendelkezik, mind az ellátási infrastruktúra és eszközök, mind a szakemberek tekintetében. Olyan intézményről beszélünk, amely teljes egészében megfelel a rosszul hangzó, úgynevezett „minimumfeltételeknek”. Ez egyébként azt jelenti (mert a kifejezést annak idején nem azért alkották meg, hogy jól is hangozzon), hogy ha egy intézmény azoknak megfelel, akkor az minden tekintetben a legmagasabb szintű elvárható ellátást képes nyújtani.

Az OPAI egyébként az egykori Merényi ellátási területét, azaz a IX., a X. és a XIX. kerület lakosainak pszichiátriai fekvőbeteg-ellátását veszi át. Az intézmény kapacitásai úgy kerültek meghatározásra, hogy az ellátási terület növekedése után is túlfeszítettség nélkül legyen képes a fekvőbetegek ellátását biztosítani. Azokat az orvosokat és egyéb szakembereket, akik a Merényiből át kívántak jönni, az OPAI átvette. Nincs pszichiáter- és pszichológushiány. Az osztály megszűnése miatt öt további fekvőbeteg-ellátást igénylő beteg közvetlen áthelyezése vált szükségessé, erről az egyeztetések megtörténtek.

Az OPAI-ban egyébként az elmúlt években megtörténtek azok az átalakítások, amelyek a változtatásokhoz szükségesek. 130 millió forintból egyrészt felújították a pszichiátriai épület két szintjét. Az osztályon három ágyas, fürdőszobás kórtermek vannak, amelyek a kor igényeinek megfelelnek.

Ezzel tulajdonképpen párhuzamosan zajlott a sürgősségi ellátás rendszerének átalakítása és korszerűsítése is. Az épület földszintjén kialakításra került a „Sürgősségi Pszichiátriai Felvételi Részleg” nevű egység. Itt kétszer négy ágyon történik az ellátás, amelyet külön szakember csapat végez. Az összes akut esetet itt látják el, a legfontosabb differenciáldiagnosztikai vizsgálatokat is el lehet végezni, és a gyógyszeres vagy pszichoterápiás beavatkozásokról is itt születik döntés, azok egy része meg is történik ezen az ellátóhelyen. A betegek egy részének állapota huszonnégy órán belül rendezhető, vagyis elkerülhető az osztályos felvétel. Ez a betegek, a hozzátartozók számára is kedvezőbb.

A járóbeteg-ellátás és az ahhoz kapcsolódó rehabilitációs ellátások természetesen továbbra is a kerületekben maradnak, hiszen alapfeltétel, hogy a betegek könnyen elérhessék ezeket.

(forrás: Pesti Srácok)
hirdetés

Könyveink