2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Zseniális ifjú innovátorok

Közel száz fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre.

A zsűri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására  május 28-án – a jelenlegi helyzet miatt – az online térben kerül sor.

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba (orvostudomány-biológia, fizika-kémia, műszaki, informatika) osztotta be. Ezt követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló 25 fős bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos projekteket. Az értékelést három fordulóban, a következő szempontok alapján végezték el:

a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;

a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;

az írásos anyag, ill. alkotás (vagy modell) színvonala; ill. az elkészített eszköz működőképessége;

a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió), ill. hasznosíthatósága;

az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

Dr. Jakab László, BME professzor vezetésével a zsűri összesen három első, három második, négy harmadik díjat osztott ki, 11 pedig kiemelt dicséretben, illetve 32 pályázat dicséretben részesült.

A fiatalok munkájuk során, többek közt olyan  izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint lehet-e csökkenteni a tengerek, óceánok visszaáramlásának áldozatait; hogyan lehet támogatni egészségünket a levegő monitorizálásának segítségével; milyen hatással van ránk egy bizonyos agyi idegpálya; hogyan lehet a tojáshéjjal emberi csontot pótolni?

A díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat az Ericsson Magyarország székházában 2020. szeptember 25-én lesznek megtekinthetők, a Kutatók Éjszakáján

A kiállításon többek között megtekinthető lesznek: távirányítható marsjáró, egy járáshibákat kimutató eszköz, vakokat segítő navigációs eszköz, VR oktatórendszer.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny, az innovációs és technológiai miniszter és az EMMI miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

hirdetés

Könyveink