hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egis: Ma belekezdtek a második százba

Alapításának 100. évfordulóját ünnepelte kedden az Egis Gyógyszergyár Nyrt, amiről a cég közleménnyel is megemlékezett.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. jogelődjét éppen száz évvel ezelőtt, 1913. február 19-én jegyezték be Budapesten a cégjegyzékbe Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. néven. Az Egis egy kihívásokkal és sikerekkel teli évszázadot követően mára Közép-Kelet-Európa meghatározó gyógyszergyárainak egyikévé fejlődött – írja a cég ez alkalomra kiadott közleménye.

Az eltelt száz év során számtalanszor újult meg a vállalat termékválasztéka, változatlan maradt azonban elkötelezettsége a kiváló minőségű gyógyszerek kutatása, fejlesztése és gyártása iránt. A centenáriumát ünneplő gyógyszergyár szlogenje is a vállalat évszázados hitvallását hangsúlyozza: az Egis az egészség, az élet és a minőség védelmét szolgálja.

Magyarország egyik legnagyobb múltú gyógyszergyárának történetét három nagy korszak határozta meg: a Dr. Wander, az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár (EGYT) és az Egis időszaka. A Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. megalapítása egy magyar gyógyszerész, Balla Sándor nevéhez fűződik, aki 1913-ban a svájci Dr. Albert Wanderrel közösen hozta létre a vegyes tulajdonú részvénytársaságot, hogy megvalósítsa nagy álmát: a gyógyszergyártást Magyarországon. 1932-ben létrehozták a vállalat saját gyógyszerkutató laboratóriumát is. A korszakban kifejlesztett számos gyógyszer közül a legsikeresebb az 1937-ben forgalomba hozott, fertőzéses megbetegedések, többek között a tüdőgyulladás kezelésére szolgáló Ronin volt.

Az 1950-es államosítás során öt kisebb magyar céget csatoltak a vállalathoz és Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár Nemzeti Vállalat néven működött tovább.

Az EGYT-ben folyó kutatás érdeme több eredeti készítmény kifejlesztése is. Közülük az egyik legjelentősebb az értágító, simaizom görcsoldó benciklán hatóanyagú gyógyszer, amelyet 1966-ban hoztak forgalomba a magyar piacon, majd a világ számos országában. Az originális termék feltalálóit 1985-ben Állami Díjjal jutalmazták. További sikeres originális EGYT-készítmény a központi idegrendszerre ható tofizopam, amely 1974-ben került a magyar piacra és hamarosan exportja is megkezdődött. A két készítmény összesített forgalma ma is meghaladja az 5 milliárd forintot.

Az exportpiaci nyitás indokolta a vállalat nevének megváltoztatását is EGYT-ről Egisre 1985-ben, ugyanis az EGYT név láttán a külföldi partnerek gyakran egyiptomi cégre asszociáltak. A könnyen kimondható, megjegyezhető név utalás Pallasz Athéné pajzsára, a védelmet jelképezi és az elmúlt közel három évtizedben a kiváló minőségű gyógyszerek szinonimájává vált.

1995-ben vált az Egis többségi tulajdonosává és stratégiai partnerévé Franciaország legnagyobb független gyógyszergyára, a Servier.

Az alapítás óta ugyanazon a helyen álló kőbányai székhely mellett az évtizedek során további gyáregységekkel bővült a vállalat Budapesten és Körmenden. Az új évezredet nagyszabású megújulással köszöntötte az Egis, korszerűsödtek a hatóanyag- és a késztermékgyártó üzemei, a vállalat új piacok és hatástani területek felé nyitott, évről évre új termékekkel bővítette kínálatát, valamint növelte innovációs ráfordításait. A vállalatnak jelenleg három kutatás-fejlesztési központja működik három magyarországi telephelyén.

A vállalat második évszázadának kezdetén új fejezet nyílik az Egis történetében, belép az orvostudomány egyik legmodernebb területének számító biotechnológiai gyógyszerek piacára. Európa első biohasonló monoklonális antitest gyógyszerét az Egis vezeti be a világ egyik vezető biotechnológiai cégével, a dél-koreai Celltrionnal kötött nyolc termékre és 17 országra vonatkozó együttműködési megállapodása révén, tervei szerint 2013-ban – ér el napjainkhoz a közlemény történeti áttekintése.

***

Alapításának századik évfordulóján Magyarországon egyedülálló tudományos és technológiai központot avatott budapesti székhelyén a cég. Az Egis Tudományos és Technológiai Központot (ETTK) azzal a céllal hozták létre, hogy 21. századi környezetben, világszínvonalú interaktív eszközök segítségével mutassák be orvosok és gyógyszerészek számára a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, valamint a hatóanyag- és késztermékgyártás gyakorlatát, bővítve mindezekről szerzett eddigi tudásukat, ismereteiket.

(forrás: Egis Nyrt.)

cimkék

hirdetés

Könyveink