hirdetés
2022. december. 09., péntek - Natália.
hirdetés

Volt egyszer egy felügyelet - az eü. bizottság egyetért

Immár nem csak verbálisan, valóban is búcsút inthetünk az Egészségbiztosítási Felügyeletnek. A megszüntetéséről szóló törvény tervezetéről ma tárgyalt az Országgyűlés egészségügyi bizottsága.

Egyetlen frakció nem értett egyet a javaslattal -   az LMP-s Szilágyi László elismerte, hogy a felügyelet létrehozása okafogyottá vált, de úgy vélte, bizonyos funkciók átszervezésével lenne létjogosultsága a hatóságnak. A képviselő kíváncsi volt arra is, hogy a törvénytervezetben nevesített államigazgatási szerv milyen intézmény lenne és milyen hatáskörrel, ám erre Cserháti Péter egészségügyért felelős helyettes államtitkár nem adott választ.

A testület 17 igen, 1 LMP-s nem és 1 MSZP-s tartózkodás mellett engedte általános vitára a dokumentumot.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletről

A szervezet bűnéül nem csak az róható fel, hogy Molnár Lajos alapította, ráadásul abban a reformlázban, amelynek mára jobbára csak romjai láthatóak, de az is, hogy tevékenységével igencsak rálépett egyes érdekkörök képzeletbeli lábára. A felügyeletet sokan már megalakulása pillanatában gyanakodva figyelték, hiszen Magyarországon szokatlanul erős, legfeljebb a Gazdasági Versenyhivatalhoz hasonlítható jogosítványokat kapott.

nagyito alattSzendvics és megvesztegetés

Szakemberei számára nem létezett bezárt ajtó, fiók mélyén lapuló vagy épp merevlemezre mentett akta. Bárhova, bármikor bemehettek, bármilyen ajtót és fiókot kinyittathattak, ahogy tükörmásolatot készíthettek bármelyik számítógép tartalmáról. Fiatal munkatársaik pedig oly komolyan vették feladatukat, s megvesztegethetetlenségüket, hogy helyi ellenőrzésük során még a felkínált szendvicseket is visszautasították. Mi több, e gyanús próbálkozást – mint azt az érintett kórház főigazgatója rosszallóan megjegyezte - gondosan feltüntették jegyzőkönyvükben.

Többmillió az OEP kasszába

Bár az EBF létrehozásának alapvető indokául a kialakítandó több biztosítós rendszer kínálkozott, a felügyelet hamar rátalált tényleges, fogyasztóvédelmi feladatára. Bár nem beszéltek hosszan és kimerítően a biztosítottak jogairól – éppen csak védték őket. Utánajártak a hozzájuk érkezett panaszoknak, miközben számos, hiánypótlónak számító vizsgálatot készítettek – ugyancsak a biztosítottak érdekeit tartva szem előtt. Elemzéseik épp úgy mindenki számára elérhetők voltak honlapjukon, mint a bejelentések alapján végzett vizsgálatokat lezáró végzések, köztük természetesen a hibázó intézményekre sok esetben kirótt, nem egyszer többmilliós büntetés, aminek 80 százaléka egyébként az OEP kasszáját gazdagította.

Egészségügyi Fogyasztóvédelem

Lényegében azt a szemléletet valósították meg, amit egészségpolitikusok egy csapata, köztük leghatározottabban talán Matejka Zsuzsanna volt OEP főigazgató régóta hangoztatott: egészségügyi fogyasztóvédelmi rendszert kell kialakítani. Olyat, ami a világ számos országában már régóta működik. Így talán az sem írható a véletlen számlájára, hogy Matejka volt az épp regnáló miniszteri kabinetfőnök a felügyelet létrehozásáról 2006-ban megszületett törvény idején, mint ahogy ő lett az EBF Felügyeleti Tanácsának elnöke, olyan tagok mellett, mint Orosz Éva vagy Csehák Judit. Sokan úgy vélik, a felügyelet megszüntetése az úgynevezett kórház lobbinak tett engedmény, miközben kiderült: a tömbszerűen egységesnek tűnő új egészségügyi kormányzat szakértőinek mindegyike sem ért egyet az EBF felszámolásával.

Az pedig már egy másik történet, hogy a felügyeleti vizsgálatok miatt magukat nem egyszer kényelmetlenül érző intézményvezetők tényleg nyernek-e a felügyelet felszámolásán vagy csupán pürrhoszi győzelmet arattak, amiért a kelleténél drágább árat kell majd fizetniük.

Egyetlen salátatörvénnyel öt jogszabály módosítását kezdeményezte Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője. A pénteken délután benyújtott javaslatcsomag többek közt szeptember elsejétől megszüntetné az Egészségbiztosítási Felügyeletet, gyorssegélyhez juttatná gyógyszertárakat és korlátozná, augusztustól fél évre felfüggesztené a szabad patikaalapítást.

A tervezet szerint az EBF bezárása után a várólisták vezetését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a betegek jogi védelmét és a panaszok kivizsgálását részben az egészségbiztosító, részben pedig az ÁNTSZ venné át. A gyógyszerár-támogatással kapcsolatos jogsérelmeket bíróságok vizsgálnák.

 

Magyar Gyógyszerészi Kamara közleménye

A szervezet támogatja a Kormány törekvését a gyógyszerellátás rendszerének újraszabályozására. Egyetért a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal abban, hogy a gyógyszertár-létesítés és -működtetés új szabályainak megalkotásáig a jelenlegi patikaalapítási szabályok felfüggesztésre kerüljenek.

A Kamara kéri a Magyar Országgyűlést, hogy a törvénytervezetet sürgősséggel tárgyalja, mert a moratórium hírére megszaporodtak a "helyfoglalás" jellegű patikalétesítési engedélykérelmek, melyek nehezíthetik a kormány szükségletalapú gyógyszerellátó rendszer kialakítására irányuló törekvéseit.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink