hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

 

Víruskutatási eredmények

Egy letális vírus a sejtek öregedés- és rákellenes rendszerét gyengítve támad, írja a Nature Communications, míg a The Journal of Infectious Diseases arról számol be, hogy az elhízás nemcsak az influenza tüneteit súlyosbítja, de jelentősen megnöveli a fertőzőképes időszakot is.

Az 1990-es években Délkelet- és Kelet-Ázsiában megjelent Henipavirusok (így a denevérről emberre terjedő Hendra és Nipah vírus) a legletálisabb vírusok közé tartoznak. Az agyvelőgyulladást és súlyos respiratorikus tüneteket okozó vírusok ellen jelenleg nincs gyógyszer; a betegség a WHO sürgős kutatást és fejlesztést igénylő kórképek listáján is szerepel. A világ 100 legjobb egyeteme közé tartozó ausztráliai Monash University kutatóinak most sikerült azonosítani egy új mechanizmust, amit a Henipavirusok a fertőzés során használnak. A kutatók reményei szerint eredményük olyan új antivirális szerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyeket egyéb halálos vírusok ellen is bevethetünk majd.

Mint a Viral regulation of host cell biology by hijacking of the nucleolar DNA-damage response című Nature Communications-tanulmányban Stephen Rawlinson és munkatársai írják, a Henipavirusok a sejtek öregedés- és rákellenes rendszerét veszik célba: imitálják a sejt DNS-károsodásra adott válaszát, olyan mechanizmust blokkolnak a sejtmagon belüli nukleoluszban, ami a mutációk kivédését szolgálja (a vírusfehérje a nukleoluszba jutva hozzákötődik a Treacle nevű proteinhez, és ennek hatására beindul a vírusszintetizálás). A kutatók célja, hogy a továbbiakban kiderítsék: a vírusfehérje és a Treacle-protein összekapcsolódása mi módon segíti elő a vírusreplikációt; ha sikerül kideríteni, pontosan mit művel ez a vírus, az más veszélyes kórokozók elleni védekezésünket is megkönnyítheti, nyilatkozta a kutatást vezető Gregory Moseley.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A The Journal of Infectious Diseases tanulmányában (Obesity Increases the Duration of Influenza A Virus Shedding in Adults) Hannah Maier és munkatársai arról számolnak be, hogy elhízott felnőttek esetében jelentősen tovább tarthat az az időszak, amíg a veszélyesebb influenza-féleség, az influenza A kórokozójával megfertőződve azt terjeszteni tudják. Az eredmény nem vonatkozik gyermekekre és influenza B vírussal megfertőződött obez felnőttekre (a B vírus kevésbé súlyos tüneteket okoz, és nem eredményez pándémiát). A University of Michigan közegészségügyi szakemberei által végzett kutatásban 2015 és 2017 közötti három influenza-időszak során nézték meg az obezitás és 1800 influenzában megbetegedett személy fertőzőképessége (torok- és orrnyálkahártya-kenet-mintáinak influenza-RNS tartalma) közötti összefüggést. Mint kiderült, az elhízott, laboratórium által bizonyítottan influenza A fertőzésben szenvedő felnőttek 42%-kal hosszabb ideig fertőzőképesek, mint azok, akik nem túlsúlyosak.Azoknál az elhízottaknál, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeztek (vagy egyáltalán semmilyen tünetek sem), a különbség még nagyobb volt: ezen személyek mintáiban 104%-kal tovább volt kimutatható a vírus, mint a nem elhízott influenza-betegekében.

A kutatók nyilatkozatukban kifejtik: az obezitás járványszerű terjedése az influenza-járványok súlyosbodásához is hozzájárulhat; egyéni szinten az elhízás módosítja a szervezet immunműködését, és életkorral súlyosbodó krónikus gyulladást eredményez, ez állhat a felnőttkori obezitás influenza-súlyosságot és vírustranszmissziót befolyásoló hatása hátterében. A tanulmány mellett megjelent szerkesztőségi közleményben (Beyond Disease Severity: The Impact of Obesity on Influenza A Virus Shedding) Stacey Schultz-Cherry azt is kifejti, hogy az influenza-kontrollt az is nehezíti, hogy az elhízottak esetében alacsonyabb a vakcináció hatékonysága is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink