hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Veszélyeztetettebb a kövér lánycsecsemő a fiúnál

A kövérebb lánycsecsemőkben nagyobb valószínűséggel alakul ki felnőtt korukra diabétesz és más kóros metabolikus elváltozások, mint a fiúkban. Erről számolt be egy közlemény nemrég a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism-ban.

A gyermekkori kövérség incidenciája párhuzamosan nő a korai kezdetű 2-es típusú diabétesz előfordulásával – mindkettő már-már járványszerűnek mondható. Korábbi vizsgálatokban már kimutatták, hogy a születési súly összefügg a gyermek- és felnőttkori kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal. A mostani vizsgálat a születési súly és a csecsemőkori zsíreloszlás, illetve a későbbi anyagcsere kockázati tényezők (kövérség, inzulinrezisztancia, magas vérnyomás) közötti kapcsolatokra próbált fényt deríteni.

„Az, hogy mi történik a magzattal a méhben, befolyásolja a későbbi, felnőttkori szívbetegség és a diabétesz kockázatát” – mondta dr. Rae-Chi Huang PhD, a perthi Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa, a vizsgálat fő szerzője. „Eredményeink szerint a lánycsecsemők esetében különösen nagy ez a kockázat, és azok a lányok, akik 17 évesen nagy kockázatúak az elhízás és a diabétesz szempontjából, már 12 hónapos korukban is túl kövérek voltak.”

Veszélyeztetettebb a kövér lánycsecsemő a fiúnál (Fotó: Szabad Föld Online)A mostani kutatás során 1053 ausztráliai lányt követtek egy éves koruktól 17 éves korukig, s ez alatt nyolc alkalommal vizsgálták meg őket. Születési súlyuk és testtömegindexük (BMI) ismert volt, és az egyes vizsgálatok alkalmával megmérték vérnyomásukat, inzulinszintjüket, vércukorszintjüket, triglicerid és koleszterinkoncentrációjukat.

Azoknak a 17 éves lányoknak, akiknek derékbősége a legnagyobb volt, s a legmagasabb volt triglicerid- és inzulinszintjük, HDL-koleszterin koncentrációjuk viszont alacsony volt, már születésüktől fogva konzisztensen magasabb volt a BMI-jük. A fiúkban viszont a születési súly nem befolyásolta a későbbi metabolikus kockázati tényezőket.

„Ezek fontos eredmények, mivel a modern nyugati társadalmakban egyre gyakoribb a terhesek kövérsége és a gesztációs diabétesz, ami azzal jár, hogy az érintett nők lánygyermekei nagyobb súllyal születnek– mondta dr. Huang.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink