hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem a hizlaló büfétől kövér az iskolás

Vaskos tévedés, hogy az elhízott gyerekek az iskolákban könnyen elérhető, egészségtelen tápanyagok miatt lesznek kövérek.

Az Egyesült Államok a kövérek országa lett és az elhízás már gyermekkorban kezdődik. A legújabb statisztikai adatok szerint az amerikai iskolákban az utolsó negyven esztendőben a kövérek száma megháromszorozódott. A média az utóbbi időben sokat foglalkozott azzal, hogy az iskolai büfék és a cukros üdítőitalokat kínáló automaták bevétele az iskola gazdasági nyeresége, ezért az intézményi vezetés erősen érdekelt ebben az üzletben.

Jennifer Van Hook szociológiai és demográfiai professzor és tanítványa, Claire Altman ennek alapján úgy vélte, hogy megvizsgálja, talál-e összefüggést a tizenévesek iskoláiban az eladott egészségtelen ételek és italok, valamint a gyerekek elhízása között.

A vizsgálat 1998-1999-ben indult az amerikai óvodákban, és a kutatók ebből a gyermekközösségből emeltek ki csaknem húszezer ötödik osztályost, akik 2003-2004-ben 10-11 évesek, illetve nyolcadikost, akik 2006-2007-ben 13-14 évesek voltak. Megvizsgálták, hogy az egyes iskolák milyen arányban kínálták a cukros üdítőket, illetve chipseket és hamburgereket.

A fiatalabb korosztályok iskoláiban a hizlaló ételek a tanintézetek 60 százalékában voltak jelen, a nyolcadikosok iskoláinak 86 százalékában. A tudományos értékelés szerint az idősebb gyerekek iskoláiban több gyerek juthatott hozzá az egészségtelen ennivalóhoz, ennek ellenére a túlsúlyos és kövér gyerekek aránya nem különbözött. Valójában a tényleges eredmény fordítottnak bizonyult: a súlytöbblet az ötödikesek körében 39 százalékos volt, a nyolcadikosoknál 35 százalék.

A vizsgálat eredményeit a Sociology in Education szakfolyóirat közölte. Van Hook professzor hangsúlyozta, hogy a gyerekek elhízását nem az iskolai büfék választéka okozza. Az iskolában a tanulóknak nincs sok idejük enni, a veszélyes, állandó majszolást jelentő időszak otthon a tv előtt, vagy a számítógépes játék közben van, kiváltképp, ha a szülői példa is a folyamatos evészet.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés