2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Veszélyes a magyar egészségügyi ellátás?

A Human Rights Watch (HRW) szerint életeket veszélyeztetnek az egészségügy hiányosságai Magyarországon, írja a hvg.hu.

Sokszor nem eléggé fertőtlenítik a kórházakat, gyakran a betegeknek kell bevinniük az alapvető egészségügyi cikkeket, és nem jól különítik el a koronavírusfertőzés-gyanús eseteket a többiektől – írja a hvg.hu szerint a HRW a hazai kórházhelyzetről. Arra is figyelmeztettek: eddig viszonylag könnyen megúsztuk a járványt, de amilyen az egészségügy helyzete, nagy változásokra van szükség, hogy a jövőben se legyenek nagyobb bajok.

A HRW több magyar kórházban azt találta, hogy hiányzik a szappan és a fertőtlenítő, nem takarítják elég jól a helyiségeket, rossz a dolgozók és a betegek higiéniai ellátmánya, és nincs elég egyágyas szoba a fertőzésgyanúsak elkülönítésére.

“Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek” – mondta Tom Porteous, a Human Rights Watch programigazgató-helyettese. Arra is figyelmeztetett: ugyan Magyarországot nem sújtotta olyan erővel a koronavírus, mint más európai országokat, a vírus nem tűnt el, sürgős reformokra továbbra is szükség van.

Orvosok és egészségügyi szakértők arról számoltak be a szervezetnek: a koronavírus szűrési kapacitása korlátozott, az emberek szűrése pedig nehézkes volt, ráadásul a fertőzésgyanús és megerősítetten fertőzött koronavírusos betegeket nem mindig tudták megfelelően elkülöníteni.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés