hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Vérteszt a krónikus fáradtság szindróma diagnosztizálására

Amerikai kutatók olyan vértesztet dolgoztak ki, melynek segítségével lehetővé válhat, a krónikus fáradtság szindróma (CFS) egyszerű diagnózisa.

A Stanford University School of Medicine kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikkében arról számol be, hogy egy tesztelési fázisban levő vérteszt segítségével lehetségessé válhat a krónikus fáradtság szindróma (CFS) egyszerű diagnózisa.

A krónikus fáradtság-szindróma (Chronic Fatigue Syndrome, CFS) legjellemzőbb tünete az állandó, súlyos kimerültség. A CFS-ben szenvedő beteg rosszul alszik, és fáradtan ébred, gyakori a fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás, valamint nehezen tud koncentrálni és dolgokat megjegyezni. A tünetek súlyossága napról napra változhat. A „jobb” napokon a páciens szinte teljes mértékben képes ellátni a feladatait, míg a „rossz” napokon az ágyból sem tud felkelni. A kórképet régebben az angol „yuppie flu” elnevezéssel illették, és egy főleg fiatalabb, magasabb társadalmi osztályba tartozó fehér nőket érintő, a depresszió, az állandó stressz és a kiégés különféle tüneteiből összeálló állapotot értettek alatta.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ma már elfogadott tény, hogy a CFS az egész világon előfordul, s életkortól, rassztól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Nőkben az állapot másfélszer gyakoribb, mint férfiakban, és leggyakrabban 20 és 40 éves kor között fordul elő. Az Egyesült Államokban durva becslések szerint félmillió-kétmillió ember lehet érintett. A kimerültség, a fájdalom és a CFS egyéb tünetei mind a beteg, mind az orvos számára igen frusztrálóak, ugyanis nem okoznak látható, és mérhető elváltozásokat, a páciens életét mégis megkeserítik és tönkreteszik. Sokáig emiatt magának a betegségnek a létezését is kétségbe vonták.

Az új vérteszt kifejlesztésénél a kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak a beteg immunsejtjei egy stresszhatásra, és ezt elektromos impulzusokkal mérték. Eredményeiket 40 személytől (20 egészséges és 20 CFS-ben szenvedő beteg) származó mintán tesztelték, és a diagnosztikai eszköz kifogástalanul működött. A készülék egyelőre tesztelési fázisban van, de az már biztos, hogy ha a diagnózisra alkalmas, akkor nagyszerűen használható lesz a CFS kezelésére felhasznált gyógyszerek hatásosságának ellenőrzésére is.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink