hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Veronai baleset: forródróttal segít az MPT

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) felhívására önkéntesek segítik a veronai tragédia túlélőit – jelentette be a szervezet mai sajtótájékoztatóján.

Forródrótot hozott létre a hétvégén a Magyar Pszichiátriai Társaság, amellyel a veronai balesetben elhunytak hozzátartozóinak, a baleset túlélőinek, valamint családtagjaiknak, osztály- és iskolatársaiknak, tanáraiknak igyekeznek az átélt trauma feldolgozásában segítséget nyújtani. A feladatra önkéntesen eddig nyolc intézmény, s közel húsz szakember jelentkezett az MPT-nél.

A baleset által érintettek egyébként élnek a társaság által felkínált lehetőséggel, már érkeztek segítséget kérő telefonok, mondta el dr. Purebl György az MPT elnöke, akinek szakmai véleménye szerint a megkeresések száma négy-öt hét múlva kezd majd emelkedni, a mentális zavarok szaporodásával.  A tragédia közvetlen elszenvedőin túl, a szélesebb közösség támogatásának indokoltságára a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás hívta fel a szakemberek figyelmét, mivel kiderült, hogy azoknál is kialakulhatnak mentális zavarok, akik nem közvetlen résztvevői egy ilyen tragédiának. Dr. Vizi János pszichiáter-jogász, az MPT jogi bizottságának elnöke éppen ezért önmérsékletre szólította fel a televíziókat, mondván, a drámai felvételek folyamatos ismétlése hasonló hatást eredményezhet.

A kríziskezelésben járatos szakemberek összeállítottak egy anyagot a pedagógusoknak, ezzel is segítve őket abban a párbeszédben, amelyet diákjaikkal folytatnak a tragédia feldolgozása érdekében. A dokumentum az osztályfőnök.hu oldalon, amely ITT érhető el.

 Az MPT-től segítség a következő címeken, illetve telefonszámokon kérhető:

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

           This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Napközben: dr. Turjányi Katalin (06/30/703-1502)

                    dr. Sós Éva (06/30/241-2266)

                    dr. Preitczer Éva (06/30/472-6411)

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink