2022. május. 19., csütörtök - Ivó, Milán.
hirdetés

 

Védőoltással a kokainizmus ellen

Két amerikai egyetem munkatársai először egymástól függetlenül, majd mind szorosabb együttműködéssel dolgozták ki azt az oltást, mely forradalmasíthatja a különböző kábítószerekről történő leszokás technikáját. A két munkacsoport laboratóriumi egerek millióit oltotta be influenzavírusból készült kombinációkkal, amíg megtalálták azt a változatot, mely kokainfüggőség ellen nyújt védelmet.

A közönséges influenzavírus alaphoz sikerült olyan elemet kapcsolni, mely a kokainra emlékeztet. Az így készült koktél igen erős immunreakciót váltott ki az egerekben. A gyorsan kifejlődő ellenanyag laboratóriumi körülmények között megakadályozza, hogy a kokain a kísérleti állat szervezetében keringve az agyban lévő élvezet-központhoz kötődjön - írja Ronald G. Crystal, a Molecular Therapy januári számában.

Az ellenanyag, mely az oltóanyag hatására az egérben kifejlődik, hozzákapcsolódik a kokainhoz, mielőtt elérné az állat agyát és gátolja a kábítószer hatását. A kutatók kiemelik, hogy ez a védőhatás 13 héten keresztül működik.

Az oltás eredménye, hogy a kezelt egerek immunrendszere érzékeli, fölismeri a kokaint és azt ellenséges anyagként leköti, megsemmisíti. A munkacsoportnak az eddigi vizsgálatok szerint sikerült az influenzavírusból olyan részt elkülöníteni, mely az emberre ártalmatlan. Állatkísérletben az immunreakció igen gyorsan és biztonságosan létrejön, és ha az egér szervezetébe beszippantással vagy más módon kokainmolekula kerül, az ellenanyag semlegesíti és megakadályozza, hogy az agyi központot elérhesse.

A kábítószer-függőséggel foglalkozó szakemberek hangsúlyozzák, hogy a kokain hatása emberen nem különbözik a kísérleti állaton észlelhető reakciótól. Crystal, a munkacsoport vezetője bizonyos abban, hogy az emberen történő vizsgálatok is rövidesen elindulhatnak. Elsőként olyan, kokainhoz kötődő betegeken próbálják ki az oltást, akik szeretnének a szerről leszokni, de eddig ez nem sikerült.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink