hirdetés
2023. január. 31., kedd - Marcella.
hirdetés

Új drogstratégiára van szükség

Az eddig folytatott drogstratégia csődöt mondott, az a mind gyorsabban növekvő problémákat sem megelőzni, sem csökkenteni nem volt alkalmas - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján.

A kormány politikája szemlélet- és irányváltást is jelent az elmúlt évekhez képest. Ennek része az új drogstratégia, mely a megelőzésen, a családok megerősítésén, az iskolai nevelésen, a tanárok tekintélyének visszaállításán, a fiatalok támogatásán, a bajbajutottak segítésén és a kábítószer-kereskedők elleni drasztikus fellépésen alapul - írja a minisztérium. A közlemény szerint az új drogstratégia 2011 év végéig kerül kidolgozásra.

"Az elmúlt 8 évben a piacon új szerek jelentek meg és a kábítószer-kereskedelemnek, a fiatalok közti terjesztésnek új formái honosodtak meg. Magyarország a kábítószer-kereskedők tranzit országából célországgá vált. A gyermekek és fiatalok ma már könnyebben jutnak kábító és tudatmódosító szerekhez, mint korábban. Előtérbe került a drogliberalizáció és kísérlet sem történt a negatív folyamatok megállításra. Az eddig folytatott drogstratégia csődöt mondott, az a mind gyorsabban növekvő problémákat sem megelőzni, sem csökkenteni nem volt alkalmas. A kialakult helyzetet előidézők alkalmassága egy új drogstratégia megalkotására és végrehajtására valószínűtlen."

A minisztérium szerint az elmúlt évek drogstratégiája, mely a hangsúlyt a drogliberalizációra és az ártalomcsökkentésre helyezte, nem követhető. Ez a politika kedvezett a drogliberalizáció mellett elkötelezett holdudvarnak, egy szűk megélhetési lobbynak és közvetetten azoknak is, akik hasznot húztak a nem tiltott, de egészségre ártalmas szerek, sok esetben kábítószerek forgalmazásából.

A NEFMI úgy fogalmaz, az állam feladata azonban a társadalom védelme, azon belül is a legkiszolgáltatottabbak és a legveszélyeztetettebbek segítése, azokkal szemben, akik rovásukra kívánnak anyagi előnyökhöz jutni. "A kormány politikájának középpontjában ezért a családok megerősítése, a szülői felelősség tudatosítása és a társadalmi szolidaritás növelése áll. Ezeket a célokat szolgálták a kormány eddigi intézkedései, a családi adókedvezmény, a nők korábbi nyugdíjba vonulásának lehetővé tétele, az ötven órát meghaladó iskolai hiányzás szankcionálása, a bolti lopásokért kiszabható szigorúbb büntetés bevezetése. Ezen intézkedéseknek a pozitív hatása már rövidtávon is megmutatkozik."

A parlament tegnapi ülésén elfogadta az egészségügyi salátatervet, mely a mefedront kábítószerré nyilvánította.

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés
hirdetés

Könyveink