hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Varga Mihálynak írt levelet az orvosi kamara

Varga Mihály pénzügyminiszternek írt levelet a Magyar Orvosi Kamara, amelyben üdvözlik, hogy változatlan marad az orvosi béremelés üteme.

A levelet annak a minapi bejelentésnek az okán írták a pénzügyminiszternek, hogy Varga Mihály a költségvetés vitáját felvezető parlamenti expozéjában bejelentette, hogy a kormány tartja magát a Magyar Orvosi Kamarnak a miniszterelnökkel kötött, az orvosi bértáblát elfogadó megállapodáshoz.

Azaz az orvosi alapbér emelés 2023. január elsejétől életbe lépő harmadik lépcsője maradéktalanul megvalósul.

Levelükben leszögezik, hogy a MOK nem az orvosi teljesítmények mérésének szükségességét vitatja, és támogatja a bérek minőség és teljesítmény (produktivitás) alapú differenciálását, ezt azonban részletesen kidolgozandó objektív mérőszámokon (indikátorokon) alapulva tartjuk korrektnek és megvalósíthatónak.

Hozzáteszik, hogy a rövid idő alatt megvalósítható, az intézetvezető általi szubjektív elosztást nem tartják jó módszernek. Véleményük szerint az indikátor alapú differenciálásnak a forrása nem lehet a törvényben garantált alapbér, bevezetése az orvosi munka speciális, szakterületenként és ellátási szintenként eltérő jellege és nem egységes volta miatt érdemi előkészítést igényel.

Mint írták, az előkészítő munkában a kamara készséggel vesz részt.

hirdetés
hirdetés

Könyveink