hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.

Gazdaság

Vállalkozó nők veszélyben

Magyarországon a vállalkozó nők férfias szerepre kényszerülnek. A stresszes életmód, a folyamatos egzisztenciális bizonytalanság számos olyan testi vagy lelki betegséget produkál náluk, amelyek a normál populációban leginkább a férfiakat támadják meg.

A XX. század végére a nők társadalmi szerepe világszerte alaposan megváltozott – állapítja meg az SE Magatartástudományi Intézetének kutatócsoportja egy tanulmányában, amelyet a Weborvos tett közzé. Eszerint az iskolázottság, a gyermekszülések számának radikális csökkenése megerősítette a női munkaerő gazdasági szerepét. Jelenleg a férfiak foglalkoztatási aránya 63 százalékos, a nőké 51 százalékos.

A foglalkozások megoszlása is átalakult: a tradicionálisan szakmáik – mint például óvónő, pszichológus, pedagógus, szociális munkás – felől a nők közül sokan egyre inkább a férfias szakmák felé orientálódtak.

Napjainkban évente lényegesen több nő diplomázik a felsőoktatási intézményekben, mint férfi, a hazai gazdasági elitben mégis csak körülbelül egyhatod a női vezetők aránya. Abban a kutatók (ne nálunk, se külföldön) nem tudtak megegyezni, hogy vajon a nők vezetési stílusa, rátermettsége, speciális viselkedése, vagy valamilyen más tényező lehet a vezetői posztokon való alkalmazásuk mellőzésének az oka. Abban is erős véleménykülönbségek mutatkoznak, hogy a férfi vagy a női személyiségjegyek tesznek-e egy embert a vezetői posztra alkalmasabbnak.

A kérdőíves vizsgálatba közel 13 ezer vállalkozót, illetve alkalmazottat vontak be. Míg az alkalmazottak körében a nemi arányok nagyjából azonosak voltak, a vállalkozói szférában magasan felülprezentáltak (66 százalék) a férfiak.

Életkorukat tekintve a vállalkozók átlagosan majdnem három évvel idősebbek, mint az alkalmazottak (42, illetve 39 év). A saját korosztályuk tagjaihoz képest a vállalkozók jobbnak tartják az egészségi állapotukat, mint az alkalmazottak. Még nagyobb különbség mutatkozott a nemek szerinti megosztás vizsgálatában. Szívinfarktus az alkalmazott férfiak 0,9, a vállalkozók 1 százalékát sújtotta, a nőknél ez az arány 0,3, illetve 1,4 (!) százalék. Egyéb szív- és érrendszeri betegségben szenvedett az alkalmazott férfiak 5,7, a vállalkozók 5,9 százaléka, a nőknél az alkalmazottak 7,2 százaléka és a vállalkozók 12,9 (!) százaléka. Daganatos betegségekben a férfi alkalmazottak 1,4 százaléka, a vállalkozók 0,8 százaléka szenved, a nők esetében ez az arány 5, illetve 8,5 százalék. Diabétesz az alkalmazott férfiak 2,3 százalékát sújtja, a vállalkozóknak 4,8 százalékát. A nőknél mind az alkalmazottak, mind a vállalkozók 2,2 százaléka cukorbeteg.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a női vállalkozói léttel szoros összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és rákos megbetegedések magasabb kockázata, mind a férfi vállalkozókhoz, mind a női alkalmazottakhoz képest.

Forrás: Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink