hirdetés
hirdetés
2020. október. 28., szerda - Simon, Szimonetta.
hirdetés

USA: az orvosi hiba a harmadik leggyakoribb halálok

Az orvosi hiba a szívbetegségek és a rák után a harmadik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban megjelent elemzés szerint.

2013-ban legalább 250 ezer ember halálát nem az a betegség vagy sérülés okozta, amely miatt kórházba került, hanem egy megelőzhető orvosi hiba. Ez a szám meghaladja a szélütésben és az Alzheimer-kórban elhunytak együttes számát. Szívbetegség és rák következtében 600-600 ezren halnak meg évente az Egyesült Államokban.

A kutatók szerint az orvosi mulasztások miatt elhunytak száma magasabb lenne, ha az ápolási intézetek és a járóbeteg-ellátás adatait is összesíteni lehetne.

"Az emberek nem halnak meg csak úgy egy baktérium miatt vagy szívérelzáródásban: kommunikációs problémák, az egészségügyi ellátás széttöredezettsége, téves diagnózis és túladagolás miatt halnak meg", mondta Martin Makary, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora, aki szerint ez a jelentésekben legkevésbé megjelenő halálok a világ egészségügyi rendszerében.

Egy korábbi tanulmány évente 250-440 ezer körülire becsülte az orvosi hiba miatt elhunytak számát. A szakértők azért nem ismerik a pontos számát azoknak az embereknek, akik elrontott műtétek, téves receptek vagy számítógépes hibák miatt haltak meg, mert egyszerűen senki nem tartja számon őket.

Mint ahogy több mint száz másik ország, az Egyesült Államok is vezet nemzeti egészségügyi statisztikát, ez azonban nem tér ki az orvosi hibákra. A probléma valószínűleg ugyanakkora az Egyesült Államokban, ahol egészségügyi ellátásra a világon a legtöbbet költik fejenként, mint a többi gazdag országban, véli Makary. A szakértő szerint a fejlődő országokban jóval rosszabb a helyzet, Afrikában a silány minőségű orvosi ellátás vagy a megelőzhető komplikációk több emberrel végeznek, mint a malária és a HIV-vírus összesen.

Mivel nem reális elvárás az emberi tévedések kizárása az egészségügyi ellátásból, a jegyzőkönyvek és a "biztonsági hálók" alkalmazása segíthet a hibák feltérképezésében és számuk csökkentésében, vonja le a következtetést a tanulmány.

(forrás: MTI / ma.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink