2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Urándúsítás miatt felfüggesztett orvosi projekt

Az urándúsítás Teherán általi újraindítása miatt a Roszatom, szennyeződés veszélyére hivatkozva, felfüggesztett egy orvosi izotópprojektet Irán fordói nukleáris erőművében, közölte az orosz állami nukleáris energetikai vállalata egyik leányvállalata, a TVEL.

A kommüniké szerint a TVEL 2017 óta dolgozott Fordóban két centrifuga-lépcsősor módosításán orvosi célokra hasznosítható, stabil tellúr- és xenon-izotópok előállítására. Ugyanabban a teremben azonban november 6-án az irániak két másik gázcentrifuga-lépcsősort uránium-hexafloriddal töltöttek fel. Ezt a 2015-ös atomalkuban vállalt önkéntes kötelezettségeik fokozatos feladásának lépéseként tették. A TVEL szerint a lépés technológiai szempontból lehetetlenné teszi a projekt megvalósításának folytatását.

"Az urándúsítás és a stabil izotópok előállítása nem folytatható egyazon helyiségben, mert a levegőben és a berendezéseken nyomokban elkerülhetetlenül megjelenik az urán, ami nem egyeztethető össze az izotópok orvosi célú alkalmazásával", állt a közleményben. A TVEL szerint a projekt újraindításához le kell állítani és le kell szerelni az urándúsítást végző centrifugákat, valamint alaposan meg kell tisztítani a helyiséget és a berendezéseket. A cég e feltételek teljesítéséig felfüggesztette a munkálatokat és erről az iráni felet is tájékoztatta.

A TVEL  szerint az orvosi izotópprojekt összhangban állt az iráni nukleáris program ügyében 2015-ben elfogadott nemzetközi megállapodással, a közös átfogó cselekvési tervvel.  A munkálatokról a terv végrehajtását koordináló közös bizottság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is rendszeres tájékoztatást kapott.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink