hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Uniós tiltás az amalgámtömésekre

Az Unió 2030-ra szeretné elérni, hogy a fogorvosok egyáltalán ne használjanak amalgámot fogtömésre  hangzott el az EchoTv-ben.

Megtiltja az Európai Unió 2018-tól az amalgám fogtömések használatát a 15 évnél fiatalabb gyermekek, a várandós nők és a szoptatós anyák esetében, mert az ötvözet higanyt tartalmaz, amely veszélyes az élővilágra – hangzott el az EchoTv riportjában.

A fogászati praxisok döntő többségében már nem használnak amalgámot a fogak tömésére, csupán tíz százalékra tehető az előfordulási arány. A magyarországi rendelők nagy részében nincs amalgámszeparátor, amellyel a veszélyes hulladéknak számító anyag kezelhető. A készülék több százezer forintba kerül, de a fogászatok jellemzően amúgy sem tudják befogadni, mert az a csatornarendszer, amivel a most működő fogászati egységkészülékeket telepítették, sok esetben nem alkalmas ezek beépítésére.

A döntést környezetvédelmi okokból hozta meg az EU, megakadályozandó, hogy a higanyvegyületek a szennyvízbe, onnan a talajvízbe vagy a felszíni vizekbe jussanak. A részleges tiltás jövőre lép életbe, a teljes pedig 2030-ra várható.

A televíziónak nyilatkozó szakorvos szerint a még meglévő amalgámtöméseket nem szükséges kicserélni, mert azokban a higany kötött formában van jelen, és az a mikronmennyiség, amely a tömések kopása miatt felszabadul, nem okozhat semmiféle károsodást.

(forrás: Echo TV)
hirdetés
hirdetés

Könyveink