hirdetés
2019. június. 25., kedd - Vilmos.

Ultrahang-vezérelt terápiás endoszkópia hasnyálmirigyrákban

Az ultrahang-vezérelt endoszkópos tűbiopsziás aspirációt (endoscopic ultrasound-guided fine needle aspiration, EUS-FNA) az 1990-es évek elején vezették be a diagnosztikába. A University of Texas Anderson Rákközpontjának gasztroenterológusai összefoglalójukban áttekintették, hogy azóta a módszer milyen intervenciós felhasználásával próbálkoznak a pankreász karcinóma terápiájában.

hirdetés

Az áttekintő cikk a Diagnostic and Therapeutic Endoscopy című szaklapban jelent meg. Mint Rei Suzuki és munkatársai írják, az EUS-FNA módszer révén a diagnosztikus minta az összes többi módszerhez képest kevesebb komplikáció révén szerezhető be, a terápiás próbálkozások pedig széles körűek: helyi abláció, brachiterápia, a radioterápiás célzást segítő eszközök behelyezése, antitumor ágensek direkt injekciózása.

Az 1990-es évek óta az ultrahang-vezérelt endoszkópos tűbiopsziás aspiráció széles körben elfogadottá vált a gasztrointesztinális és pancreaticobiliáris léziók diagnosztikájában, az elmúlt években pedig a terápia területén is használják, többek között a hasnyálmirigyrák kezelésében.

A pankreász duktális adenokarcinómája az egyik legnehezebben kezelhető, igen rossz prognózisú tumor, csak a betegek 15-20 százaléka esetében rezekálható a diagnózis felállítása idejében. Az 5 éves túlélés a nem rezekálható hasnyálmirigyrák esetén kisebb mint 5 százalék, ezért óriási erőfeszítések történnek ezen előrehaladott rákok endoszkópos kezelésének irányában. Az ultrahang-vezérelt endoszkópia (EUS) segítségével a bélrendszer felől megközelíthető a hasnyálmirigy, a reális időben kapott színes Doppler-kép révén pedig elkerülhető a vérerek és egyéb szervek átszúrása.

 

EUS által támogatott onkológiai terápiák hasnyálmirigyrákban

1. Abláció ultrahang-vezérelt endoszkópia révén
Habár a hasnyálmirigyrák szisztémás betegség, a helyi abláció csökkenti a tumor méretét, ezáltal javítja a beteg tüneteit és prognózisát.

1.1. Fotodinámiás terápia
A fotodinámiás terápia lokális szöveti ablációt eredményez egy megfelelő fotoszenzitizáló anyag és fényexpozíció révén. A fotoszenzitizáló anyagot (pl. meso-tetra(hydroxyphenyl)chlorin, porfimer nátrium, verteporfin), ami nagyobb mértékben akkumulálódik a tumoros szövetben, mint az egészségesekben, a procedúra előtt intravénásan juttatják be a szervezetbe. A fényt az endoszkóp által vezetik a tumorhoz.

1.1. Rádiófrekvenciás abláció
A rádiófrekvenciás abláció széles körben elfogadott terápiás módszer a nem rezekálható májtumor kezelésében. Pankreászrák esetén a transzabdominális, UH- vagy CT-vezérelt bejutási mód, illetve a laparoszkópia jelenti a konvencionális megközelítést.

1.3. Neodínium-Yag (yttrium aluminum garnet) lézer, nagy intenzitású fókuszált ultrahang (HIFU)
Mindkét módszer gyorsan fejlődik, jelenleg még kísérleti stádiumban van; az általuk végrehajtott ablációt ultrahang-vezérelt endoszkópia irányítja.

2. Ultrahang-vezérelt endoszkópia által irányított brachiterápia és ultrahang-vezérelt endoszkópia által behelyezett röntgenirányzék
A lokálisan előrehaladott pankreászrák terápiájának egyik lehetséges módja a radioterápia. Hagyományosan frakcionált külső besugárzást alkalmaznak kemoterápiával kombinálva.

Interstíciális brachiterápiát már használnak a prosztata, az emlő és az agy tumorai kezelésére, míg vizsgálják alkalmazhatóságát pankreászrák és nyirokcsomó-áttétek kezelésében. A radioaktív jód-125-ös izotópot tartalmazó anyagot laparotómiával, percután vagy ultrahang-vezérelt endoszkópia révén lehet a tumoros szövetben elhelyezni. Az utóbbi módszer a gasztrointesztinális rendszer pontos vizualizációját teszi lehetővé. Az ultrahang-vezérelt endoszkópia által irányított brachiterápia eddig pilótavizsgálatokban bizonyított.

Az ultrahang-vezérelt endoszkópia által behelyezett röntgenirányzék felhasználására azóta van lehetőség, hogy kifejlesztették a keretet nem igénylő CyberKnife rendszert (korábban csak intrakraniális tumorokat tudtak kezelni referenciapontként használható markerek segítségével, amelyeket el lehet helyezni a koponyán kívül). Hagyományosan sebészet révén, illetve percután megközelítéssel helyezik be a röntgenirányzékokat a pankreászrák kezelése során, azonban ilyen esetekben is alkalmazható az ultrahang-vezérelt endoszkópia. Ha ez utóbbinak a közeljövőben elvégzendő randomizált klinikai vizsgálatokban bebizonyosodik szuperioritása, akkor a módszer leválthatja a szokványos eszközöket.

3. Ultrahang-vezérelt endoszkópia által bejuttatott tumorellenes szer
A kísérleti stádiumban lévő módszerek bíztató eredményeket mutatnak.

3.1. Vegyes allogénikus limfocita kultúra – cytoimplant - bejuttatása: a cytoimplant bejuttatása citokinfelszabadulással és a tumorellenes immunitás aktivizálódásával jár.

3.2. Immunoterápia dendritikus sejtek felhasználásával
A dendritikus sejteket a beteg perifériás véréből kivont mononukleáris sejtekből, granulocita-makrofág kolóniastimuláló faktor és interleukin-4 segítségével állítják elő.

3.3. Onkolitikus vírusok bejuttatása
Az onkolitikus hatás három tényezőből ered: egyrészt a tumorsejtben szaporodó vírusok kiszabadulásakor a tumoros sejt szétrobban, másrészt némelyik vírus a replikációja során citotoxikus fehérjéket is előállít, harmadrészt a tumoros sejt vírus általi megfertőződése beindíthatja a szervezet tumorellenes immunvédekezését.

Az onkoterápiában egy olyan adenovírust használnak, amelyik tumoros sejtekben szaporodik.

3.4. Tumornekrózis-faktor (TNF) bejuttatása a tumorba
A kísérleti stádiumban járó módszer adenovírust használ hordozóként, és annak segítségével juttatják be a TNF génjét a tumoros sejtekbe.

 

Összefoglalás

Az ultrahang-vezérelt endoszkópia hasznos módszer lehet a pankreászrák kezelésében, segíthet tumorellenes szereket juttatni a tumorszövetbe, a segítségével abláció is végrehajtható, valamint a radioterápia kivitelezésében is segíthet.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója

 


Ferring Magyarország Kft,
Székhely: 1138 Budapest, Tomori utca 34.
Elektronikus elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A GDPR-ral kapcsolatos magyar jogszabályi környezetet módosító salátatörvény számos rendelkezést igazított ki az európai adatvédelmi szabályozásnak megfelelően.

Dr. Philip Grimmer angliai háziorvos az egyik otthoni vizit alkalmával olyan üzenőtáblába botlott, amilyet még sosem látott. A táblán demenciával élő édesanyjának írt megnyugtató, szeretetteli mondatokat a lánya.