2021. december. 07., kedd - Ambrus.
hirdetés

 

Újabb módszer születhet a petefészekrákok felkutatására

Brit tudósok egerekben találtak egy olyan gént, amely ha hibás, növelheti a petefészekrák kockázatát.

Kétszeres volt a petefészek-daganat kialakulásának kockázata azoknál az egereknél, amelyeknél hiányzott ez a gén, sőt az ilyen állatok a meddőség jeleit is mutatták azokhoz képeset, amelyeknél megtalálható a gén - derült ki a brit rákkutatási alapítvány, a Cancer Research UK Londoni Kutatóintézete szakembereinek a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányából.

A szakemberek a helq nevű gént vizsgálták, amely a sérült DNS kijavításában játszik szerepet.

"Azt találtuk, hogy ha probléma van a helq génnel egerekben, az növeli a petefészek és más daganat kifejelődésének a kockázatát. Ez egy feltűnést keltő felfedezés, ami igaz lehet nők esetében is, ha hibás helq génnel bírnak, és a következő lépés az lesz, hogy megnézzük, valóban fennáll-e ugyanez nőknél" - idézte a BBC hírszolgálata Simon Boultont, az intézet kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét.

Ha emberek esetében is hasonló szerepet játszik ez a gén, megnyílhat a lehetőség a jövőben arra, hogy szűrést végezzenek nőknél a helq génben lévő hibákat illetően - magyarázta a felfedezés jelentőségét Boulton.

A petefészekrákot nehéz diagnosztizálni korai stádiumban és sikeresen kezelni, ezért minél többet tudunk okairól, annál jobban fel vagyunk készülve arra, hogy észrevegyük és kezeljük a betegséget - hangsúlyozta Julie Sharp, az alapítvány tudományos tájékoztatási igazgatója.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink