hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Újabb külföldi elismerés

A European Society of Cardiology minden hónapban megválasztja a "Hónap cikkét". Szeptemberben Prof. Dr. Balla József, a vörösvérsejtekkel, valamint az érelmeszesedés kialakulásával foglalkozó munkája nyerte az elismerést.

A professzor és kollégái azt vizsgálták, hogy súlyosbítja-e az ateromatózus léziókat, ha vörösvérsejtek hatolnak be az aterómába. Következtetésként azt állapították meg, hogy az előrehaladott aterómák belseje prooxidáns környezet, amelyben a vörösvérsejtek feloldódnak, a hemoglobin ferri- és ferilhemoglobinná oxidálódik, és a felszabaduló hem és vas tovább fokozza a lipidek oxidációját. Mindezek következtében erősbödik a plakk komponenseinek az endotél sejtekre gyakorolt citotoxikus hatása.

A tanulmányról bővebben olvashat itt!

Red Cells, Hemoglobin, Heme, Iron, and Atherogenesis. Emoke Nagy; John W. Eaton; Viktória Jeney; Miguel P. Soares; Zsuzsa Varga; Zoltán Galajda; József Szentmiklósi;Gábor Méhes; Tamás Csonka; Ann Smith;Gregory M. Vercellotti; György Balla; József Balla. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2010;30:1347.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink