hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Újabb 69 praxis üresedett meg tavaly óta

Bár a háziorvosok is kaptak ígéretet a bérrendezésre, az mfor.hu szerint nem állt meg a háziorvosok eltűnése a rendszerből.

Míg 2010-ben 176, tavaly októberben 399, 2020 januárjában pedig 404 üres háziorvosi praxis volt, addig idén októberben már 468. Érdekesség, hogy ez a szám az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listája szerint ennyi, ugyanis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 542.

A Háziorvosok Online Szervezete a nagyon magas számok miatt idén májusban közzétette honlapján részletes javaslatcsomagját, amivel megállíthatónak látják a helyzet további romlását.

Jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése a NEAK-nak. Ugyan a kormány próbálja motiválni az érintetteket, de kevés sikerrel. A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődök és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről.

A 108 szerződött háziorvos közül 76 nő és 32 férfi. Pozitív hír, hogy átlagos életkoruk 41,4 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi életkor meghaladja az 58 évet, közli a lap.

(forrás: Menedzsment Fórum)
hirdetés

Könyveink