2021. október. 22., péntek - Előd.
hirdetés

 

Új támadható biokémiai útvonal hasnyálmirigyrákban

A San Diego Orvosi Egyetem és a Moores Rákkutató Központ közös kutatócsoportja a Cancer Cell folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy új biokémiai útvonalat azonosítottak, melynek blokkolásával hatásosabban vehetik fel a harcot a hasnyálmirigyrák ellen, közli a PharmaOnline.

Az ilyen típusú karcinómák vastag kötőszöveti burkot (sztrómát) képeznek, tápanyagellátásukat pedig autofág mechanizmussal valósítják meg. Ennek gátlása kézenfekvő opció lenne a ráksejtek kiéheztetésére, azonban az autofágia blokkolása több klinikai vizsgálatban sem vezetett számottevő eredményre, még kemoterápiával kombináltan sem.

A mostani vizsgálatban sikerült leírni, hogy az autofágia gátlása esetén a rákos sejtek egy makropinocitózis elnevezésű tápanyagellátási mechanizmusra állnak át, melynek során exogén forrásból származó fehérjéket vesznek fel.

A kutatók egér modellszervezetekben ezt az útvonalat is blokkolták, és az autofágia- valamint a makropinocitózis-gátlók hatására a tumorok gyors és csaknem teljes regressziót mutattak.

Forrás: Hua Su et al, Cancer cells escape autophagy inhibition via NRF2-induced macropinocytosis, Cancer Cell, published:March 18, 2021

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink