hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új szabályok a naptejek feliratozására

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) június 14-én bejelentette, hogy új információkat kell feltüntetni a napvédő készítmények címkéin, hogy a fogyasztók könnyebben ki tudják választani azokat a termékeket, amelyek védenek a leégéstől és csökkentik a bőrrák és a bőr korai öregedésének kockázatát.

Azoknak a készítményeknek a címkéin, amelyek az FDA vizsgálata szerint megfelelő mértékű védelmet nyújtanak mind az UVA, mind az UVB sugárzás ellen, fel lehet tüntetni a „széles spektrumú” kifejezést. Ha rendszeresen használják azokat a napvédő szereket, amelyeken ez a megjelölés olvasható és fényvédő faktoruk legalább 15, ez védelmet nyújt a leégés ellen és csökkenti a bőr korai öregedésének és a bőrráknak a kockázatát.

Ha a fényvédő faktor csak 2 és 14 közötti értékű, akkor fel lehet ugyan tüntetni a címkén, hogy a napvédő széles spektrumú – ha átment az FDA tesztjén –, de azt, hogy a készítménynek védő hatása van a fenti ártalmakkal szemben, nem lehet a címkére írni.

Új szabályok a naptejek feliratozására

A nem széles spektrumú vagy a 15-nél kisebb fényvédő faktorú napvédőkön fel kell tüntetni egy figyelmeztetést, amely szerint a készítményről nem igazolták, hogy megelőzi a bőrrákot vagy a bőr korai öregedését.

Emellett az FDA később valószínűleg bevezeti azt a szabályt is, hogy a fényvédő faktor értékeként legfeljebb „50+”-t lehet a címkére nyomtatni, mivel nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy az 50-nél magasabb fényvédő faktorú napvédők védő hatása nagyobb lenne, mint az 50-es faktorúaké.

Az FDA ellenőrizni fogja azt is, hogy a napvédők összetevői megfelelnek-e a modern biztonságossági követelményeknek, bár ezeket hosszú évek óta használják, és nincs ok azt hinni, hogy ártalmasak lennének.

Az új szabályoknak egy éven belül kell eleget tenniük a gyártóknak, kivéve azokat, akiknek évi forgalma nem haladja meg a 25 ezer dollárt – ez utóbbiaknak két évet biztosítanak a változások bevezetésére.

(forrás: FDA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés